Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Syksyllä pärskiminen voi olla allergiaa

Terveys: Osa ihmisistä herkistyy homeitiöille, joita on etenkin alkusyksystä.

Kuva: Mirja Hussain

Silmiä kutittaa, nenä vuotaa ja aivastuttaa. Onko tämä nyt flunssaa vai allergiaa?

Suurin osa suomalaisista allergikoista kärsii eniten keväällä, jolloin koivun siitepöly aiheuttaa oireilua. Pieni osa meistä kärsii myös syysoireilusta.

- Varsinaista siitepölyä ei ole enää syksyllä ilmassa, mutta homeitiöt voivat aiheuttaa joillekin allergiaoireita, etenkin jo henkilö liikkuu paljon metsässä kostealla säällä. Syysallergiat ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia, koulutuspäällikkö ja allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergialiitosta kertoo.

Allergioita enemmän syksyisin nostavat päätään erilaiset flunssakierteet.

- Kun väki kokoontuu yhteen - päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille - tartuntariski nousee. Etenkin astmaatikoiden on huomioitava lääkityksensä flunssakierteessä.

Astmaatikoilla flunssasta toipuminen kestää huomattavasti kauemmin kuin muilla, Vuorenmaa huomauttaa.

- Astmaatikoilla keuhkoputket ovat jatkuvasti tulehdustilassa. Kun flunssa iskee, tulehdustila pahenee, kun valmiiksi ärtyneet keuhkoputket reagoivat viruksiin.

Keuhkoputkia hoidetaan hengitettävillä kortisonipohjaisilla lääkkeillä. Astmaatikoille suositellaan myös influenssarokotusta, joka on heille ilmainen.

- Influenssa voi olla raju tauti ja voi viedä etenkin astmaatikon sairaalahoitoon.

Syksyisin vaivaava silmien kuivuus ei ole Vuorenmaan mukaan allergiaa, kutina taas on.

- Monilla silmien kuivuus alkaa silloin, kun sisätiloja aletaan uudestaan lämmittämään. Kosteustipat auttavat tähän vaivaan.

Kevät ja kesä olivat allergioiden suhteen helppoja, sillä siitepölyä oli ilmassa vähän. Ensi vuoden ennusteet tehdään vasta kevätpuolella koivun norkkolaskennan perusteella.

Allergioiden lääkinnässä ollaan menossa yhä enemmän siedätyksen suuntaan. Myös ruoka-allergioissa kokeillaan siedätystä, joskin vasta sairaalaolosuhteissa ja allergiaan erikoistuneissa yksiköissä.

Pistoksina annettavaa siedätyshoitoa suositellaan aloitettavaksi syksyllä siitepölykauden jälkeen.

Uutta ovat kielen alle laitettavat tipat, joita käytetään kausiluontoisena koivuallergian hoitoon. Tippoja otetaan kerran päivässä 4-5 kuukauden kuureina kolmen vuoden ajan.

- Tästä ei ole vielä potilaiden kokemuksia, sillä lääkekokeilut ovat vasta käynnistyneet. Helsingin Iho- ja allergiasairaalassa tippakokeilun on aloittanut noin sata potilasta.

Vuorenmaa muistuttaa, ettei siedätyshoito ole parantavaa, mutta sillä päästään lähes kokonaan oirelääkityksestä eroon.

Suomalaisista noin joka viides kärsii siitepölyallergiasta. Vuonna 2008 käynnistyneen Kansallisen allergiaohjelman myötä allergioiden kasvuvauhti on taittunut.

- Tunnemme jo paremmin allergioiden taustoja ja syntymekanismeja. Siedättäminen on myös auttanut: välttäminen varmuuden vuoksi ei ole enää kaiken a ja o. Toki vakavissa allergioissa, kuten pähkinäallergiassa, jo pieni määrä voi johtaa vakavaan reaktioon.

Saija Kauhanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi