Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yritysmuoto vaikuttaa monin tavoin yrityksen toimintaan - tunnetko nämä seitsemän?

Kuva: Juha Peurala

Yrityksen perustamisen yksi kulmakivi on yritysmuodon valinta.

Se ei ole muodollisuus, vaan vaikuttaa monin tavoin yrityksen toimintaan.

Yleisimpiä yritysmuotoja ovat toiminimi ja osakeyhtiö. Harvinaisempia ovat kommandiitti- ja avoin yhtiö sekä osuuskunta.

- Yritysmuodon harkintaan kannattaa aina varata aikaa. Liian usein kiinnitetään huomiota vain perustamiskustannuksiin ja toiminnan helppouteen tai verotuskysymyksiin, pohjustaa asiakkuuspäällikkö Krista Mäkelä Lahden Seudun Kehitys LADEC oy:stä.

- Mietittäviä asioita ovat esimerkiksi montako yhtiömiestä yritykseen tulee, ovatko osakkaiden työpanokset eri suuruiset, suhtautuminen riskiin ja millaista toimintaa yhtiö harjoittaa.

- Yhtiöön sijoitettavalla pääomalla on myöskin merkitystä, samoin sillä miten joustavasti yhtiön varoja halutaan käyttää tai miten yhtiömiehet pääsevät irtautumaan yhtiöstä.

Henkilöyhtiön voi myös myöhemmin muuttaa osakeyhtiöksi.

1. Tiina Toiminimi

Toiminimi sopii aloittavan pienyrittäjän yritysmuodoksi. Se on yksinkertaisin ja helpoin perustaa.

Yritystoiminnan pyörittäminen on siis yksinkertaista ja päätöksen teko helppoa, eikä hallinnon muotovaatimuksia ole. Kirjanpitovelvollisuus kylläkin.

Yrittäjä haluaa pitää päätöksenteon itsellään, ja hänen työpanoksensa yrityksessä on ratkaiseva. Toimintaa ei aiota kasvattaa suureksi.

Henkilökohtainen vastuu toiminnasta ei ole suuri.

Tulos verotetaan ansio- tai pääomatulona. Jos omaa pääomaa ei ole, yritystulo on kokonaan progressiivisesti verotettavaa ansiotuloa.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei voi maksaa itselleen, puolisolleen eikä alle 14-vuotiaalle lapselleen verotuksessa vähennyskelpoista palkkaa.

Perustamisilmoitus Kaupparekisteriin maksaa 110 euroa.

2. Onni Osake-Yhtiö

Osakeyhtiö sopii kaikenlaiseen liiketoimintaan. Sen voi perustaa yksin, mutta tällöin hallituksen varajäseneksi tarvitaan toinen henkilö.

Onni Osake-Yhtiö tarvitsee paljon alkupääomaa, ja yrittäjä-Onni haluaa yhtiöön muitakin osakkaita. He voivat olla sekä työhön osallistuvia että sijoittaja-osakkaita.

Osakkaat haluavat kuitenkin rajata henkilökohtaisen vastuunsa.

Osakeyhtiössä osakas vastaa riskeistä vain sijoittamallaan pääomalla, ellei hän ole joutunut antamaan lisäksi vakuuksia yhtiön veloista. Tämä on yleistä alkaville yrityksille.

Yhtiön perustamisprosessi on hieman työläämpi kuin toiminimen. Yhtiön pyörittäminen vaatii vähintään yhden hallituksen- ja yhden yhtiökokouksen tilikauden aikana.

Kaikki osakkaat ovat tasavertaisessa asemassa. Heille voidaan maksaa ja osinkoja.

Minimipääoma on 2 500 euroa. Osakeyhtiön rekisteröinti maksaa 380 euroa.

3. Kaisa Kommandiitti

Kaisa tarvitsee yhtiöönsä pääomaa, mutta ei pysty haalimaan sitä itse. Toisaalta hän haluaa pitää päätöksenteon itsellään.

Pääoman sijoittajaksi otetaan äänetön yhtiömies. Hänellä ei ole päätösvaltaa yhtiön asioissa, mutta hänelle maksetaan sovittu korko sijoitukselle.

Usein äänetön yhtiömies on sukulainen. Jos hän työskentelee yhtiössä, voidaan yhtiösopimukseen kirjata päätösvaltaisuus myös hänelle.

Kaisa voi maksaa myös itselleen palkkaa. Kaisan toiminta on vielä melko pienimuotoista tai keskisuurta.

4. Arto Avoin-Yhtiö

Yritys tähtää pieneen tai keskisuureen toimintaan. Artolla on yhtiökumppani, johon hän ehdottomasti luottaa. Luottamusta tarvitaan, koska avoimessa yhtiössä yhtiömiehet ovat henkilökohtaisesti ja tasaveroisesti vastuussa yhtiön veloista sekä muista velvoitteista.

Yhtiöstä eroaminen ei vapauta vastuusta, joka on syntynyt yhtiömiesaikana.

Molemmat yhtiömiehet sijoittavat yhtiöön panoksen, joka voi olla erilainen. Panos voi olla rahaa, tavaraa tai yhtiön hyväksi tehty työpanos. Laki ei määrää pääoman tarvetta.

Toiminnan pyörittäminen on helppoa: kummallakin on oikeus tehdä yksin yhtiötä koskevia päätöksiä ja sitoumuksia.

Yhtiömiessopimukseen voidaan kuitenkin kirjata rajoituksia yhtiömiesten toiminnalle ja vastuulle.

Avoin yhtiö voi maksaa yhtiömiehelle palkkaa.

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön rekisteröinti maksaa 240 euroa.

5. Oskari Osuuskunta

Osuuskunta on nykyisin hyvin lähellä osakeyhtiötä. Erona on se, että ettei laki vaadi minimipääomaa. Osuuskunnan jäsenistä on tarvittaessa helpompi päästä eroon kuin oy:n osakkaista.

Yksikin jäsen voi perustaa osuuskunnan. Osuuskunta valitaan usein yhtiömuodoksi, jos jäsenet eivät halua sitoutua yritykseen pitkäksi aikaa eivätkä halua ottaa taloudellista riskiä.

Jäsenten työpanos voi vaihdella.

Jos he haluavat nauttia palkansaajan ansiosidonnaisen päivärahan etuudesta, osuuskunnassa on oltava vähintään seitsemän jäsentä.

Osuuskunta sopii henkilökohtaisten palveluiden tuottamiseen. Jokainen jäsen voi harjoittaa omaa tointaan ja osuuskunta hoitaa laskutuksen, kirjanpidon ja mahdollisesti markkinoinnin.

Osuuskunnan rekisteröinti maksaa 380 euroa.

6. Anna Aputoimi

Elinkeinonharjoittaja voi harjoittaa osaa toiminnastaan aputoiminimellä. Aputoiminimi on kätevä silloin, kun samalla yrityksellä on toimintaa täysin eri aloilla.

Aputoiminimiä voi olla useita, mutta kaikella saman yrityksen toiminnalla on kuitenkin yhteinen kirjanpito ja Y-tunnus.

7. Fanni Franchise

Franchise-yrittäminen tarkoittaa ketjuyrittämistä valmiilla mallilla. Tuolloin yrittäjä ostaa oikeuden käyttää tavaramerkkiä. Sovittua maksua vastaan hän saa myös ketjun tukea ja markkinointiapua. Yrittäjällä on juridisesti itsenäinen yritys ja kantaa itse riskin. Hän toimii kuitenkin tiukasti ketjun liikeidean mukaan.

Ketjun yrittäjät tekevät yhteistyötä muun muassa hankinnoissa. Franchise-ketjuja toimii joka alalla.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi