Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Henkilöstörahastojen suosio lähti kasvuun

Viime vuonna perustettiin 15 uutta rahastoa ja tänä vuonna niitä rekisteröidään kymmenkunta lisää.

Henkilöstörahastojen suosio on lähtenyt taas kasvuun. Viime vuonna Suomeen perustettiin viisitoista uutta rahastoa ja tänä vuonna niitä rekisteröidään kymmenkunta lisää.

- Kiinnostuksessa on tapahtuu selvää viriämistä pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Uskoisin, että keskeinen syy ilmiöön on muutama vuosi sitten tehdyt lakimuutokset, arvioi yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala. Työ- ja elinkeinoministeriön yhteydessä itsenäisesti toimivan asiamiehen tehtäviin kuuluu muun muassa henkilöstörahastojen valvonta.

Henkilöstörahasto voidaan perustaa, kun yrityksen tai tulosyksikön henkilöstön määrä on vähintään kymmenen ja yrityksen liikevaihto on 200 000 euroa tai suurempi.

- Kaikkein suurin houkutus lienee palkkiojärjestelmään tehdyt muutokset. Henkilöstörahaston kautta voidaan maksaa myös tavoitteisiin ja mittauksiin perustuvia tulospalkkioita, mikä aiemmin ei ollut mahdollista.

Minusta rahastoihin kannattaa rakentaa yhteisöllisyyttä korostavia elementtejä. Harri Hietala

Henkilöstörahastoja on perinteisesti ollut yrityksissä, mutta nykyisin niitä voidaan ottaa käyttöön myös julkisella sektorilla.

- Tänä vuonna tapahtuu päänavaus, kun ensimmäinen kunnan perustama rahasto merkitään lähiaikoina henkilöstörahastorekisteriin, Hietala kertoo.

Suomen ensimmäiset henkilöstörahastot aloittivat toimintansa vuonna 1990. Siitä lähtien niitä on perustettu kaikkiaan 113.

- Osa on jo lakkautettu ja viime vuoden lopussa toimi 68 henkilöstörahastoa, joiden jäseninä on noin 111 000 palkansaajaa. Rahastojen yhteenlaskettu varallisuus on 540 miljoonaa euroa.

Rahastojen jäsenille on maksettu 25 toimintavuoden aikana voittopalkkioita yhteensä lähes 1,1 miljardia euroa. Rahastot saivat viime vuonna palkkioita 63,1 miljoonaa euroa, mikä tekee keskimääri 570 euroa jäsentä kohden.

Viimeksi kuluneiden kuuden vuoden aikana maksettujen palkkioiden kokonaismäärä on ollut selvästi pienempi kuin aiemmin. Syynä on talouden taantuma ja yritysten pienentyneet voitot.

Rahastoja työpaikoille?

Yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala toimi myös selvitysmiehenä, jonka tehtävänä oli kartoittaa yrityksien paikallisen sopimisen kehittämistä. Hänen raporttinsa aiheesta julkistettiin reilu viikko sitten. Siinä Hietala suosittelee harkitsemaan henkilöstörahastojen perustamista työpaikoille.

- Henkilöstön taloudellinen osallistuminen on yksi osallistumisen muoto, Harri Hietala muistuttaa.

Hänen mukaansa nykyinen henkilöstörahastolaki toimii suhteellisen hyvin. Yhteen asiaan Hietala kuitenkin toivoisi muutosta.

- Minusta laki mahdollistaa turhankin väljästi erilaisiin työsaavutuksiin ja niiden mittauksiin perustuvien tulospalkkioiden maksun rahastojen kautta. Minusta laissa pitäisi korostaa enemmän, että palkkio on henkilöstön osuus yrityksen tai yhteisön voitosta.

Lain mukaan henkilöstörahastojen tarkoitus on palkita koko henkilöstöä tavoitteiden saavuttamisesta. Tavoitteeksi on kirjattu myös henkilöstön välisen vuorovaikutuksellisen yhteistoiminnan edistäminen.

- Minusta rahastoihin kannattaa rakentaa yhteisöllisyyttä korostavia elementtejä. Ne nähtiin tärkeinä, kun lainsäädäntöä aikanaan luotiin, Harri Hietala korostaa.

Henkilöstörahasto

Viidennes palkkiosta verovapaata

Yritys, virasto tai kunta maksaa henkilöstörahastoon tulos- tai voittopalkkiota ennalta sovittujen perusteiden mukaan. Kaikki saman työpaikan palkansaajat kuuluvat rahastoon. Työntekijä saa nostaa rahasto-osuuttaan vuosittain korkeintaan 15 prosenttia omasta osuudestaan.

Työnantaja ei maksa henkilöstörahaston kautta maksettavista palkkiosta sivukuluja. Työntekijä saa nostaa rahasto-osuudesta 20 prosenttia verottomana, lopuista maksetaan veroa kuin palkkatulosta.

Lähde: Suomen henkilöstörahastojen yhdistys
Ilkka Hartio
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi