Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Raportti: Suomen asevienti Lähi-idän suuntaan kasvanut

Viime ja toissa vuoden kokonaisvienteihin vaikuttaa merkittävästi näinä vuosina toteutunut Patrian panssariajoneuvojen vienti Ruotsiin. LEHTIKUVA / Pekka Sakki

Suomen asevienti Euroopan unionin ulkopuolelle on lisääntynyt, kertoo SaferGlobe -verkoston asevalvontaraportti.

Suuria kauppoja tehtiin viime vuonna muun muassa Saudi-Arabiaan, Arabiemiraatteihin ja Turkkiin. Saudi-Arabia on raportin mukaan nyt yksi Suomen suurimmista asekauppakumppaneista. Puolustustarvikeyritys Patria on myynyt maalle muun muassa Nemo-kranaatinheittimiä 50 miljoonan euron arvosta.

Saudi-Arabian johtama koalitio on vuoden 2015 maaliskuusta lähtien toteuttanut ilmaiskuja Jemenissä. Arabian niemimaan yleisen konfliktiherkkyyden lisäksi Saudi-Arabian heikko ihmisoikeustilanne on herättänyt huolta.

– Yleisesti ottaen, kun aseet on viety, on vaikea enää valvoa, mitä niillä tehdään, toteaa Suomen asevalvontaraportin päätoimittaja Kari Paasonen tiedotteessa.

Panssariajoneuvojen myynti Ruotsiin kasvatti vientiä

Toissa vuonna Suomen aseviennin arvo oli suurempaa kuin kertaakaan järjestön tilastoinnin aikana, 224 miljoonaa euroa. Viime vuonna summa oli liki sama, 223 miljoonaa euroa.

Vuosien 2014 ja 2013 kokonaisvienteihin vaikuttaa merkittävästi näinä vuosina toteutunut Patrian panssariajoneuvojen vienti Ruotsiin. Viime vuonna Ruotsiin vietiin panssariajoneuvoja 115 miljoonan euron arvosta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi