Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Raivoavaa lasta ei saisi pitää kiinni väkisin, sanoo neuropsykologi

Lapsen raivari vain yltyy, jos häntä taltutetaan pakottavasti. Kuva: Colourbox

Mitä saa tehdä, jos raivostunut lapsi uhittelee päiväkodissa vaikkapa saksilla? Entäpä lapselle, joka heittäytyy veltoksi eikä millään suostu pukemaan?

Facebookin Lahti -ryhmässä on kohistu lasten taltuttamiskeinoista. Viestiketju lähti väitteestä, että jossain esikoulussa on kaksin voimin pidetty lapsesta kiinni. Mainittiin myös jonkun lapsen sulkemisesta päiväkodin vessaan.

Lahden päiväkodeissa on ääritapauksissa sallittua pitää kiinni lapsesta, joka on vaaraksi itselleen, muille tai ympäristölleen. Kiinnipitämiseen on oltava etukäteislupa vanhemmilta. Lapsen yksin jättäminen on ehdottomasti kiellettyä.

Kehitysneuropsykologi Nina Sajaniemi tyrmää kiinnipitämisen niin kuin yksikseen eristämisenkin.

- Lapset käyttäytyvät stressijärjestelmän aktivoituessa tavalla, joka on heille sillä hetkellä ainoa mahdollinen. Raivoava lapsi taistelee sanamukaisesti henkensä edestä. Väkisin kiinni pitäminen vain lisää reaktiivista uhkakäyttäytymistä, hän toteaa.

Lastenpsykiatriassa kyse on holdingista eli hoidollisesta kiinni pitämisestä. Päijät-Hämeen keskussairaalassa adhd-lasten rauhoittamiseen käytetään - sylissä pitämisen lisäksi - toisinaan myös painopeittoja ja -liivejä.

Satu Vikström
satu.vikstrom@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi