Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Turvapaikanhakijat mukana useissa poliisin rikostutkinnoissa

Hennalan hätämajoituskeskuksen toiminnan ensimmäisenä yönä poliisilla piti kiirettä portilla. Kuva: Samuli Ikäheimo

Hämeen poliisin alueella on menossa useampia rikostutkintoja, jotka liittyvät vastaanotto- ja hätämajoituskeskuksiin. Osa tapauksista on keskusten asukkaiden välisiä rikosepäilyjä, osa on keskuksiin ulkopuolelta kohdistuneita tekoja, joiden tekijät eivät ole tiedossa.

- Useammassa tapauksessa teko näyttäisi kohdistuvan keskukseen. On ollut ilotulitteiden heittoa, kivitystä ja polttopulloja, yleensä yöllä. Mutta koska tekijät ovat tulleet paikalle ja kadonneet, poliisi ei voi tietää ovatko he kantasuomalaisia vai muita, Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen sanoo.

Keskuksissa tapahtuneissa rikosepäilyissä rikosnimikkeeksi on tavallisesti tullut lievä pahoinpitely tai jonkinlainen omaisuusrikos. Seppäsen mukaan vastaanotto- ja hätämajoituskeskusten tulo Hämeeseen ei kuitenkaan yleisellä tasolla ole nostanut poliisin tehtävien määrää.

- Kun Hennalassa oli varuskunta, siellä ei ollut poliisitehtäviä. Kun siellä nyt on käyty, niin tietysti tehtävien määrä on lisääntynyt, mutta kokonaistehtävien määrässä se ei näy, Seppänen sanoo.

Seppänen muistuttaa myös, että läheskään aina poliisin käynti paikalla ei johda rikosilmoitukseen.

- Tilanne on sama kuin muissakin kotihälytystehtävissä. Tämähän on nyt asukkaiden koti. Yleensä tilanne selviää puhumalla, Seppänen sanoo.

Keskusten ulkopuolella tapahtuneisiin turvapaikanhakijoihin liittyviin rikoksiin Seppänen ei ota kantaa, sillä tieto ihmisen turvapaikanhakijan statuksesta on salassapidettävää tietoa. Poliisi ei siis erikseen kerro, onko kaupungilla poliisin kanssa tekemisiin joutunut ihminen turvapaikanhakija vai ei.

- Yleisellä tasolla näyttää siltä, että näpistysten määrä olisi noussut. Tietysti tulijat ovat myös mukana yöelämässä ja näkyvät siellä niin kuin muutkin, Seppänen sanoo.

Seppänen ei halua kertoa meneillään olevien tutkintojen tarkkaa määrää. Tapauksia on "useampia". Hämeen poliisilaitoksen alueella on kahdeksan vastaanottokeskusta tai hätämajoitusta. Seppäsen mukaan keskusten välillä ei ole eroja, esimerkiksi Hennalassa ei ole hälytyksiä sen enempää kuin Lammillakaan.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi