Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sairaala haluaa merkitä rokotetut hoitajat tarralla, työntekijät eivät ajatusta sulata

Päijät-Hämeen keskussairaalan henkilökunta on ihmeissään työnantajan suunnitelmista merkitä rokotetut henkilöt tarralla. "Työntekijän tulee toki osoittaa työnanatajalle, onko hänet rokotettu vai ei, muutta tarramerkintä on jäsenistömme mielestä väärä tapa", sanoo PHKS:n Tehyn pääluottamusmies Mari Laakkonen. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen keskussairaalan (PHKS) henkilökunnan keskuudessa Lahdessa on herännyt suurta ihmetystä työnantajan suunnitelmista merkitä kausi-influenssarokotteen ottaneet työntekijät.

Työnantaja tiedotti taannoin, että rokotettujen työntekijöiden henkilökortteihin kiinnitetään tarra, josta tunnistetaan rokotettu työntekijä. Työntekijä, joka rokotetta ei ole ottanut, ei tarraa myöskään saa.

Työnantajan ohjeistuksen taustalla on huoli rokotetun henkilökunnan vähyydestä. Viime vuonna kausi-influenssarokotteen otti vain noin 40 prosenttia hoitohenkilökunnasta.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy suhtautuu työntekijöiden merkitsemiseen kielteisesti. Päijät-Hämeen keskussairaalan Tehyn pääluottamusmies Mari Laakkonen muistuttaa, että ammattiliitto kannustaa jäseniään ottamaan rokotteen, mutta työntekijöiden merkitseminen tarroilla ei sovi pirtaan.

- Työntekijän tulee toki kertoa työnantajalle, onko hänet rokotettu vai ei, mutta tarramerkintä on mielestämme väärä tapa.

Infektiotautien ylilääkäri Juha Salosen mukaan tarroja on käytetty pitkään useissa maissa. Suomessa tarroja on käytettä ainakin Helsingissä ja Oulussa.

- Tarra on enemmänkin viesti ulospäin, että potilasturvallisuuteen kiinnitetään huomiota.

Salonen ei anna tarrojen jakamiselle suurtakaan arvoa. Hänen mukaansa henkilökunnan motivointi rokotteiden ottamiseen ei lisäänny tarroja liimaamalla.

- Tarrojen antaminen rokotetuille henkilökunnan edustajille ei auta motivoimaan työntekijöitä hankkimaan rokotetta. Sairaalan johdolta on kuitenkin tullut ohjeistus, joten noudatamme sitä.

Kausi-influenssarokotukset aloitetaan marraskuussa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi