Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Taikuri johtajana - näin erikoista firmaa näkee harvoin

Palkinto: Stopteltat Orimattilasta on vuoden maakunnallinen yritys Päijät-Hämeessä.

Pitää se myöntää: harvoin törmää mihinkään näin erikoiseen.

Orimattilan Ravitien varrella on muutama jo hieman elämää, ja tuotantotoimintaa nähnyt halli.

Nyt näissä halleissa, konteissa ja pihoilla on monenmoisia tavaroita. Kaikkea voi näet tarvita, kun Stoptelttojen asiakkaat järjestävät tapahtumiaan.

Yritys palkittiin lauantaina Päijät-Hämeen yrittäjäjuhlassa Vuoden maakunnallisena yrityksenä.

Lahdessa on harmittavan vähän tapahtumia. Terttu Keskinen-Rönkkö

Onnittelut siis Juha Rönkön ja Terttu Keskinen-Rönkön perheyritykselle, joka oli kotikaupunkinsa Orimattilan Vuoden yritys vuonna 2011.

Yritys elää kukoistuskauttaan. Toiminta on vakiintunutta ja talous tutkitusti kunnossa. Yrittäjät ovat kokeneita, viisikymppisiä. Työntekijöitä on vakituisesti kymmenen ja kesän tapahtumasesongin aikaan jopa sata.

Langat käsissä

Jotain maagista voi aistia Stoptelttojen pihalla. Että joku osaakin pitää langat käsissä tällaisen tavarapaljouden keskellä.

Mutta miksipä ei: Juha Rönkkö oli nuorempana taikuri Nuokun Sirkuksessa.

- Tulin Harjun nuorisotalolle, Nuokulle 1982. Myöhemmin tuli kierrettyä Suomea. Taikuria tilattiin tavarataloihin, avajaisiin, kaikkialle. Olin kerran yhtä mittaa 80 päivää pois kotoa Lahdesta. Siihen mahtui 63 eri hotellia. Kahdeksassa vuodessa kertyi yli 3 000 keikkaa.

Muistikuvissa olisi ainesta moneenkin juttuun, mutta annetaan Alhon Joukon kerätä kasaan Nuokun historian parhaat palat.

Rönkössä on kuitenkin jotain tuttua. Jäikö taikurin naama mieleen takavuosien Pelle Hermanni -ohjelmista?

Lähden sirkukseen!

Nuokun toiminta laajeni. Alussa oli neljän kaverin ryhmä ja linja-auto. Hankittiin myös telttoja, ja juuri tästä siemenestä sai alkunsa nykyinen Stopteltat oy.

Juha Rönkkö ei ajatellut harrastuksesta leipätyötä, mutta niin vain kävi. Terttu Keskinen-Rönkkö tuli mukaan vuonna 1990.

- Oli siinä pohjalaisille vanhemmille selittämistä, kun kerroin vaihtavani kunnan töistä sirkukseen.

Stopteltat toimi aluksi Hollolan Salpakankaalla. Paikalla on nyt Fasetti.

Kasvava telttayhtiö etsi avarampaa tilaa ensin Lahdesta, mutta päätyi Orimattilaan. Ravitiellä on myös pari hehtaaria pihaa ja vieressä vuokrattuna entisen Kromipinnan piha. Rönkkö on kova keräilijä, mutta tuota kohuyhtiön tonttia hän ei sentään halunnut hankkia.

Kahden hissin keikka

Keskellä päähallia hurisee lämmitin puhaltaen ilmaa suuren, taitetun telttakaton väliin. Värikkäisiin suojapussiin varastoitavien teltanosien pitää olla puhtaita ja kuivia.

Sisällä ja pihoilla Stopteltat varastoi hengästyttävän määrän tavaraa - pienistä sokista valtaviin, puolitoista tonnia painaviin betonipainoihin asti; kaikki hyvässä järjestyksessä - oikeastaan yllättävän hyvässä, kun ottaa huomioon tavaranpaljouden.

Jotain voi jäädä muistikatveeseen, kuten esimerkiksi brittiläinen ”lounge” eli esittelyvaunu, jota on käytetty kerran.

Pari kookasta tavaraa seisoo hallin hyllyllä. Ne ovat Koneen hissejä, joita voi käyttää korkeissa tuplateltoissa.

- Näitä vuokrattiin Pietarin huippukokoukseen. Suomessa käyttöä hankaloittaa byrokratia. Käyttäjän kustannus olisi varmaan 15 000 euroa kappaleelta, vaikka lainaisimme ne ilmaiseksi, Juha Rönkkö laskee.

Suomi on sääntöyhteiskunta, mikä on toisaalta myös isohkon toimijan etu kilpailussa.

- Meillä kaikki teltat ovat isojen, vakiintuneiden tehtaiden tuotteita. Tuuli- ja lumikuormat on otettu huomioon. Olemme istuneet pelastuslaitoksella kertomassa turvanäkökohdista.

Viime tipassa, mutta kuitenkin

Uutta särmää toimintaan tuo myös 3D-suunnittelu, joka helpottaa vaihtoehtojen esittelyä asiakkaille.

- Rakentaminen on pitkälti rautaa, betonia ja alumiinia, mutta nämä nykyjutut tulevat yhä vahvemmin kuvaan.

Aikataulutuksessa on tarpeen myös vanha kunnon tussitaulu.

- Toiminta pyörii yhä nopeammalla syklillä. Jotkut tilaukset varmistuvat vasta viime tipassa, ja aika usein joudumme kiirehtimään tavaraa taksilla Helsinkiin. Pyrimme kuitenkin aina palvelemaan asiakasta, joko itse tai neuvomalla johonkin toiseen yritykseen, Juha Rönkkö sanoo.

Tärkeintä on olla aito

Eniten vuokrattu huonekalu on perinteinen, muovinen klaffituoli. Hienompia tilaisuuksia varten löytyy esimerkiksi Eero Aarnion alkuperäinen pallotuoli, joukko pehmeitä nojatuoleja - ja aitoja orimattilalaisia sohvia, jotka Antti Evävaara rakentaa ja Kehräämöllä Helena verhoilee. Näkyypä myös vanhoista Anttilanmäen tammista tehtyjä penkkejä. Ne ovat syntyisin Pro Puusta, Tonttilan Markun käsistä.

- Meillä on kaikki aitoa, Rönköt korostavat.

Muutenhan ei voisi ollakaan, kun moni tilaisuus on tärkeä, iso juhla, jossa kaiken pitää olla tip-top. Itämaista tuntua loihditaan esimerkiksi intialaisilla ruusupuuovilla.

Tuore hankinta on 16 kappaleen erä Turussa valmistettuja kristallikruunuja. Ne nähtiin Tanssii tähtien kanssa -televisiokisassa.

Tällaisen yritystoiminnan luulisi sitovan valtavasti pääomaa.

- Ostan, kun halvalla saa, Rönkkö valottaa periaatettaan.

Ei enää yllätä, kun mies kertoo olevansa keräilijä. Harrastusta ilmentävät satojen korkkiruuvien kokoelma sivuhuoneen vitriineissä sekä vino pino Vuitton-matkalaukkuja.

Yrittäjäpalkinto

Stopteltat oy

Toiminta alkoi 1980-luvulla Nuokun Sirkuksen telttahankinnasta, aluksi avoin yhtiö, nyt osakeyhtiö Orimattilassa. Omistajat Juha Rönkkö ja Terttu Keskinen-Rönkkö.

Telttojen, huonekalujen yms. tarvikkeiden vuokrausta, tapahtumarakentamista. Mukana vuonna 2015 esimerkiksi Porin Jazzissa ja Suomi-Areenassa, Suviseuroissa, Provinssirockissa, yhteensä noin 500 tapahtumassa.

Liikevaihto kolme miljoonaa euroa, tulos viime vuonna runsaat 40 000 euroa voitollinen. Asiakastiedon luottoluokituksen mukaan kolmen tähden yritys, kuuluu maan vahvimpiin.

Kymmenen vakituista työntekijää. Kesäkautena työllistää enimmillään noin sata henkeä.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi