Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Dopingin käyttöä hävetään ja piilotellaan - seurauksena impotenssia, aknea, sydänsairauksia

A-klinikkasäätiön Dopinglinkin työntekijät Jukka Koskelo ja Katri Kemppinen puhuvat terveydestä.

Nordic Fitness Expossa kolmatta kertaa mukana olleet A-klinikkasäätiön Dopinglinkin työntekijät Jukka Koskelo ja Katri Kemppinen halusivat muistuttaa täydellisestä vartalosta haaveilevia siitä, että dopingin käyttäminen tulosten nopeuttamiseen tuhoaa terveyden.

Koskelo ja Kemppinen keräävät Lahdessa Nordic Fitness Expo messuviikonlopun aikana harrastajien tarinoita siitä, mitä heille tapahtui dopinginkäytön seurauksena.

- Fitness-lajit ovat nousseet viimeisten vuosien aikana suosituiksi lajeiksi. Lihaksia tavoitellaan ja yhä useampi käy kuntosalilla. Terveet elämäntavat, ravinto, treeni ja lepo ovat tapoja, joilla tuloksia tulee. Usein halutun kunnon saavuttamiseen menee kuitenkin aikaa. Monelle saattaa tulla kiusaus oikaista hieman. Dopingaineiden avulla voidaan treenata kovemmin ja palautua nopeammin. Hätäilyllä saattaa kuitenkin olla kova hinta, Koskelo sanoo.

Dopingtarinoiden kertojia messuilla riittää. Aikaisemmin dopingittomalla kuntosalilla työskennelleen "Pirjon" (nimi muutettu) mukaan dopingaineiden käyttäminen on luultua paljon tavallisempaa.

- Pukuhuoneessa on aina joku, joka tietää mistä niitä saa. Tavallisimmin käyttäjiä ovat nuoret miehet, jotka eivät piittaa seurauksista.

Pirjolla on myös omakohtaista kokemusta. Hän halusi kertoa oman tarinansa Dopinglinkille nimettömänä.

- Harrastan itse voimailulajeja, mutta olen tiukasti dopingia vastaan. Kaikki eivät asenteestani pidä ja joskus se aiheuttaa ristiriitoja.

Pirjo ei ole käyttänyt itse dopingaineita, mutta hänen entinen puolisonsa käytti. Käytön seurauksena tulleet sivuvaikutukset ajoivat lopulta pariskunnan eroon.

- Entinen mieheni tiesi, että en hyväksy dopingia, jonka vuoksi hän piikitti itseään salaa. Kuitenkin hän jäi toistuvasti kiinni käytöstä. Hän tiesi tarkkaan, mitä ainetta käytetään missäkin vaiheessa treeniä ja mistä niitä saa.

Pirjon mukaan moni aloittaa käytön, koska haluaa näkyviä tuloksia nopeasti. Kielteiset seuraukset jatkuvat kuitenkin pitkään käytön lopettamisen jälkeenkin.

- Ex-miehestäni tuli lyhytpinnainen, jonka lisäksi hän hikoili aivan järjettömän paljon. Lisäksi hänen oma hormonitoimintansa loppui, jonka seurauksena hänellä oli erektiovaikeuksia ja haluttomuutta.

Koskelo varoittaa, että dopingaineet aiheuttavat myös riippuvuutta.

- Lisäksi lopettamisen jälkeen testosteronin tuotanto saattaa loppua kokonaan. Voi esiintyä väsymystä, mielialojen vaihtelua, masennusta ja tunteet saattavat olla pinnassa. Moni häpeää aineiden käyttämistä, eikä kehtaa tunnustaa sitä esimerkiksi lääkärissä.

Lisäksi aineet kuormittavat sisäelimiä.

- Aineita tilataan pääasiassa netistä. Tullin mukaan noin 90 prosenttia on jotain muuta kuin mitä pitäisi olla. Dopingaineet aiheuttavat aknea, kuormittavat sydäntä, munuaisia, maksaa ja muita sisäelimiä. Lisäksi niillä saattaa olla yllättäviä yhteisvaikutuksia lääkkeiden tai vaikkapa alkoholin kanssa, Koskelo sanoo.

Heidi Malin
heidi.malin@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi