Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Moni asia ajaa lääkäripalveluiden edelle Lahdessa: "Vähillä rahoilla on pärjätty"

Toimialajohtaja Mikko Komulainen. Kuva: Beni Köhler

Lahtelaisten jatkuvan motkotuksen kohteena oleviin terveyspalveluihin lääkärit mukaan lukien liikenee sosiaali- ja terveystoimen budjetista vajaat 10 prosenttia.

Lääkäripalveluita pyöritetään vähällä rahalla, myöntää toimialajohtaja Mikko Komulainenkin. Kipeitä ratkaisuja on jouduttu tekemään.

Klinikkamalliin siirtymisellä tavoiteltiin tuottavuuden ja toiminnan parantamista ja tehostamista. Lääkärikuluja supistettiin pari vuotta sitten puolella miljoonalla.

- Se vastaisi isommalla vastuualueella monen miljoonan euron supistusta, Komulainen vertaa.

Komulaisen mielestä vähillä rahoilla on pärjätty. Ensi vuonna joudutaan miettimään yhden kahden lääkärin palkkaamista.

- Mitä enemmän on nuoria ja opiskelijoita sekä työikäisiä, sitä helpommalla terveyspalvelut pääsevät. Mitä enemmän ikääntyneitä ja työttömiä on, sitä kovemmat ovat paineet.

Kaksi toimialaa haukkaa valtaosa rahoista

Sosiaali- ja terveystoimi sekä sivistystoimi haukkaavat aimo osan Lahden rahoista ensi vuonna.

Sote-menojen osuus on yli puolet kaupungin 838 miljoonaan euroon yltävistä toimintamenoista. Koulut ja päivähoito haukkaavat vajaan kolmanneksen.

Nastolan alueen palveluista vastaava Aava nostaa sote-budjetin yli 400 miljoonan euron ja tekee siitä merkittävän toimijan jopa valtakunnan tasolla.

410 miljoonasta kuluu erikoissairaanhoitoon kolmannes ja vanhustenpalveluihin ja kuntoutukseen sekä hyvinvointipalveluihin molempiin neljännes.

Erikoissairaanhoito syö muilta

Sosiaalipalveluissa on tällä hetkellä isot paineet työttömyyden, levottomuuden, syrjäytymisen ja asiakkaiden vaativuuden takia. Asiakasmäärät kasvavat myös vanhustenpalveluissa. Ylityspaineita on erikoissairaanhoidossa.

Kaikille toiminnan osille pitäisi Komulaisen mielestä voida jakaa tasapuolisesti hyvää. Jatkuvasti paisuva erikoissairaanhoito uhkaa jättää muut vähemmälle.

Ylitysten suitseminen on Komulaisen mielestä myös erikoissairaanhoidon etu. Jos perustason palveluista joudutaan leikkaamaan jatkuvasti, erikoissairaanhoitoon päätyy parempikuntoisia potilaita, jotka olisivat todellisuudessa peruspalveluiden tarpeessa.

Erikoissairaanhoidon osuus budjetista on noussut Komulaisen mukaan koko sen ajan kun hän ollut Lahdessa. Välillä voisi satsata sosiaali- ja terveyspalveluihin.

- Kun nuoret, lapset, syrjäytyneet ja päihteiden käyttäjät saisi hallintaan, he olisivat poissa rattaista. Lääkäreitä tarvitaan iästä riippumatta. He hoitavat asukkaita lapsista ikäihmisiin. 80-vuotias vaatii toisenlaista perehtymistä kuin flunssapotilas. Erikoissairaanhoito voisi sitten keskittyä päiväkirurgiaan ja päivystykseen.

Kuva: Juha Peurala

Palkitaan, kun asiakas saadaan kuntoon

Komulainen ottaisi pitkällä aikavälillä soveltavasti mallia Ruotsista. Sosiaali-, terveys- ja vanhuspalveluissa tulisi keskittyä saamaan asiakas yhdellä kertaa kuntoon.

- Raha kulkisi asiakkaan mukana teknisesti. Jos asiakkaan asiat saadaan kerralla kuntoon ja asiakasmäärä nousee, yksikkö saisi enemmän rahaa. Erikoissairaanhoitoon ei kohdistuisi yhtä kovaa määrällistä painetta ja oma väki pystyisi katsomaan, että saa lisää resursseja.

- Budjetit ovat nyt tiukat. Otetaan helpommalta puolelta ja annetaan erikoissairaanhoitoon. Se pystyisi minusta olemaan 1-1,5 prosentin kasvussa, jolloin tiettyinä vuosina voisi sallia muihin palveluihin puolet suurempaa kasvua, Komulainen heittää.

Pääterveysasema on harkittu ratkaisu

Lahti varautuu pistämään 50 miljoonaa euroa pääterveysaseman kunnostukseen kaupunginsairaalaan. Ratkaisu on harkittu.

Oli sote-ratkaisu mikä tahansa, pääterveysasema tarvitaan Komulaisen mukaan Lahden kokoisessa kaupungissa keskellä kaupunkia. Toinen asia on paljonko lähiklinikoita ja terveyskioskeja on vuonna 2019, kun itsehallintoalueet tulevat.

- Tarvitsemme modernin, lääkäreitä vetävän paikan. Paavolan terveystalo ei ole vuonna 2019 enää varteenotettava vaihtoehto.

Sirpa Ratia
sirpa.ratia@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi