Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mielenosoituksia rasismia vastaan ja rajojen sulkemisen puolesta

Helsingin Rajat kiinni -mielenosoituksessa oli poliisin mukaan noin 200–250 mielenosoittajaa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Helsingissä tunteet kävivät lauantaina kuumina Kampin Narinkkatorilla, jonne oli kokoontunut sekä rasismia vastustava että Rajat kiinni -mielenosoitus. Jos mielenosoittajajoukot olisivat päässeet liian lähelle toisiaan, olisi poliisin mukaan voinut syntyä fyysinen kahakka.

– Paikalta poliisi otti kiinni kuusi henkilöä poliisilain perusteella eli lähinnä rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi. Heistä yhdelle annettiin sakko virkamiehen vastustamisesta hänen käytyään yhteen poliisiin kiinni, kertoi ylikomisario Jussi Huhtela.

Myös kaksi poliisiautoa kärsi hienoisia vahinkoja.

Helsingissä Rajat kiinni -mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 200–250 ja Loppu rasismille Helsinki -mielenosoitukseen noin 300–400 mielenosoittajaa.

Huhtelan mukaan huutelua oli Narinkkatorilla puolin ja toisin, mutta tällä kertaa aktiivinen konfliktiin pyrkinyt osapuoli oli ydinjoukko rasismia vastustavista mielenosoittajista.

Narinkkatorilta Rajat kiinni -ryhmä lähti poliisille ilmoittamansa reitin mukaisesti Suomen Pankin edustalle.

– Ydinporukka rasismin vastustajista veti suurimman osan muusta joukosta mukaansa ja he lähtivät ilmoittamatta kaupungin läpi Kaisaniemenkatua ylöspäin, mutta tulivat lopulta takaisin vastaantulijoiden kaistaa.

Lahden ja Tornion mielenilmaukset sujuivat rauhallisesti

Tornion ja Lahden mielenosoitukset sujuivat kaiken kaikkiaan rauhallisesti, poliisilaitoksilta sanotaan. Torniossa ei ollut poliisin mukaan järjestyshäiriöitä lainkaan. Lahdessa otettiin kiinni kuusi liiallisen päihtymyksen takia, ja yhdellä kiinniotetuista oli mukanaan rasistinen kyltti. Muita järjestyshäiriöitä ei Lahdessa ollut.

Sekä Torniossa että Lahdessa järjestettiin hallitsematonta maahanmuuttoa vastustava Rajat kiinni -mielenosoitus. Molemmissa kaupungeissa Rajat kiinni -mielenosoitus keräsi noin 300–400 osallistujaa.

Samaan aikaan Rajat kiinni -mielenosoituksen aikaan Lahdessa järjestettiin myös Avoin Lahti -mielenilmaus vihapuhetta ja rasismia vastaan. Siihen otti osaa lähes 600 mielenosoittajaa.

Torniossa järjestettiin jo aiemmin aamupäivällä mielenosoitus avoimen ja rajattoman Tornion ja Haaparannan puolesta. Siihen osallistui noin 150 mielenosoittajaa.

Oulun Kastellissa turvapaikanhakijat kiittivät suomalaisia

Oulussa Kastellin hätämajoitusyksikössä turvapaikanhakijat järjestivät tiedotustilaisuuden tänään iltapäivällä. Paikalle oli kerääntynyt satakunta asukasta, jotka halusivat osoittaa kiitollisuuttaan suomalaisille pääsystä maahamme.

Kastellissa on tällä haavaa noin 270 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa on nuoria miehiä. Suomen Punaisen Ristin työntekijät sanovat panostaneensa keskusteluihin asukkaiden kanssa, joten yksikössä ei olekaan ollut häiriöitä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi