Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Olen rasisti, mutta en kovasydäminen" - lahtelaiset pakolaisten vastustajat toivovat, että oman maan kansalaisia autettaisiin ensin

"Suomalaisia vanhuksia ja vammaisia pitäisi auttaa ennen kuin tänne tulleita pakolaisia", miettii Pia Kainulainen. Kuva: Leila Taunila

"Missä humanismi on, kun meidän omat vanhukset, vammaiset ja asunnottomat tarvii apua? Onko oikein auttaa ensin noita muita kun omia?", kysyi lahtelainen Pia Kainulainen ESS.fin Facebook-keskustelussa perjantaiaamuna kommentoidessaan yöllistä hulinaa pakolaisten saavuttua Hennalaan.

Keskustelu Facebookissa sekä ESS.fin sivuilla että esimerkiksi Lahti-ryhmässä sai ihmiset käyttämään ronskia kieltä puolin ja toisin.

55-vuotias Pia Kainulainen kertoi omat mielipiteensä suhteellisen rauhallisesti, mutta topakasti.

- Tämä asia on kyllä räjäyttämässä minun pääni. Jo ennen pakolaisasiaa raivostuttivat nämä leikkaukset ja säästöt, jotka kohdistuvat nimenomaan vanhuksiin ja pienituloisiin. Olen tehnyt työtä vanhusten parissa ja tiedän, miten huonosti heidän asiansa ovat. Ja sitten tuli tieto näistä pakolaisista, Kainulainen puuskahtaa.

Hän uskoo, että pakolaisista aiheutuvat kustannukset tulevat tavallisten kansalaisten maksettavaksi, vaikka muuta väitettäisiin. Ja sekin tuntuu epäreilulta, että kaikki on pakolaisille valmiina.

- Tiedän monia, jotka asuvat ahtaasti ja huonoissa oloissa. Näille annetaan tuosta vaan asuntoja ja sitten tulee asumistukea ja toimeentulotukea. Me itse sen maksamme, vaikka EU auttaisi.

Nöyryyttä kaivattaisiin

Pia Kainulainen on lukenut huolissaan juttuja pakolaisten käytöksestä.

- Omat vanhempani ovat Karjalan evakkoja, mutta he käyttäytyivät silloin aikanaan nöyrästi ja olivat tyytyväisiä, kun saivat paikan jonkun tuvan nurkasta. Olen kuullut, että nämä katsovat oikeudekseen etuilla kaupan jonossa, eivätkä ymmärrä kun kielletään.

Kainulaista harmittaa sekin, että tulijoille ei ole riittävän ajoissa tehty perinpohjaista tarkastusta, että ovatko ollenkaan varsinaisia pakolaisia.

- Varmasti tänne on ryönäämässä yli puolet semmoisia, jotka eivät oikeasti kuulu tänne. Sanoin tyttärelle, että kohtahan Syyria on tyhjillään. Ehkä meidän pitää muuttaa sinne.

Kainulainen kertoo, että oli torstai-iltana tyytyväinen, kun kuuli lahtelaisten lähtevän osoittamaan mieltään. Lapsiperheiden sijaan mielenilmauksen olisi kuitenkin pitänyt suuntautua pakolaismiehiä kohtaan.

- Olen rasisti, mutta en kovasydäminen, sosiaalialalla töitä tehnyt nainen toteaa.

- Olen ollut Unicefin kuukausilahjoittaja yli kymmenen vuotta. Nyt tämä tilanne Suomessa on kuitenkin karkaamassa käsistä.

Omat ovet auki

Kainulainen toivoo, että pakolaisten puolestapuhujat näyttäisivät oman auttamishalunsa nyt konkreettisesti.

- Toivon, että he majoittaisivat pakolaisia omiin koteihinsa ja maksaisivat omista pusseistaan näitten elannon. Sillä perusteella voitaisiin ottaa sen verran pakolaisia kuin yksittäisillä suomalaisilla on vara elättää.

Pia Kainulainen kertoo, että hän on kuullut pakolaisten käyttäytymisestä jo 1980-luvulla, kun hänen ex-miehensä oli remontoimassa silloin Lahteen tulleille pakolaisille asuntoja.

- Lopputarkastuksen aikaan pakolaiset jo odottivat pihassa asuntoihin pääsyä. Joku kehtasi valittaa, kun lahjoituksena saatu sohva oli väärän värinen.

Pia Kainulainen toivoo myös, että suomalaisten ei oleteta muuttavan käyttäytymistään tulijoiden takia.

- Miksi meidän uskomusten ja tapojen pitäisi muuttua? Eikö maassa pitäisi asua maan tavalla? Ei suomalaisilta naisilta voi kieltää avoimen paidan käyttöä, jos se ei sovi pakolaisille.

Monia perusteluja

Monet pakolaisten vastustajista perustelivat mielipidettään juuri sillä, että omia kansalaisia pitäisi auttaa ensin.

"Ensin oman maan asiat kuntoo ennen ku yhtään elintaso pakolaista tänne!"

Myös pakolaisten miesvaltaisuus herätti tunteita:

"Ettekö te hyvät ihmiset nää että nää pakolaiset on kaikki nuoria poikia jotka on luusereita kun lähtevät pakoon sotaa, eivätkä jää puolustamaan omaa kotimaataan."

Kolmas huoli liittyi uskomukseen siitä, että pakolaisten tulo lisää rikollisuutta:

"Ensimmäisenä ajatuksena heräsi huoli omia tyttäriä kohtaan jotka käyvät siinä lähellä koulua tai viettävät aikaa kavereillaan kyseisellä alueella. Toivottavasti saavat rauhassa olla."

Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi