Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kysymys ja vastaus: Mikä on avoin adoptio?

Avoin adoptio kirjattiin lakiin vuonna 2012. Kuva: Tuomas Linna

Avoin adoptio kirjattiin lakiin vuonna 2012, se koskee kotimaisia adoptioita.

Mitä avoin adoptio tarkoittaa, Adoptioperheet ry:n toiminnanjohtaja Anu Uhtio?

Avoin adoptio kirjattiin lakiin vuonna 2012, se koskee kotimaisia adoptioita. Sen mukaan lapsella on oikeus pitää yhteyttä aikaisempaan vanhempaansa. Sopimus vahvistetaan käräjäoikeudessa. Aiemmin on tehty eräänlaisia herrasmiessopimuksia asiasta.

Miten avoin adoptio on otettu vastaan?

Ihmiset joiden elämäntilanteeseen avoin adoptio sopii, ovat ottaneet sen hyvin vastaan. Perheet kertovat, että kun oma tapa löytyy, yhteistyö on rikastuttavaa. Lapsella on pienestä pitäen käsitys siitä, mistä hän ja tietyt ominaisuudet ovat tulleet sekä siitä, mihin hän kuuluu ja ketkä ovat ne ihmiset, joiden hoivaan ja olemassaoloon hän voi luottaa.

Jonkinlaista ristiriitaa on vielä käytännöissä sosiaalipuolella, koska sosiaalityöntekijöiden käytännöt tulevat lastensuojelulaista, ja avoin adoptio taas nojaa adoptiolakiin.

Millaisiin tapauksiin avoin adoptio sopii?

Erilaisiin. Jos lapsi on ollut sijaisperheessä useita vuosia, eikä tilanne ole muuttumassa, tilanne voitaisiin stabiloida avoimeksi adoptioksi. Toinen tapaus voi olla esimerkiksi biologisten vanhempien nuoruus. Asiat ovat muuten hyvin, mutta iän vuoksi päädytään siihen, että lapsi menee saman tien toiseen perheeseen. Kolmas tapaus voisi olla, että vanhemmat ovat syvästi kehitysvammaisia, eivätkä pysty huolehtimaan lapsesta yksin. Käytännöt muotoutuvat tulevina vuosina.

Mitä hyötyä avoimesta adoptiosta on?

Parhaimmillaan avoin adoptio palvelee lapsen, syntymävanhempien ja adoptiovanhempien etua. Lapsen ei tarvitse miettiä, missä on vuoden kuluttua. Syntymävanhemmat voivat olla halutessaan lapseen yhteydessä. Se kuinka tiivistä yhteydenpito on, vaihtelee perheittäin.

Suurin ongelma avoimessa adoptiossa on toistaiseksi se, että siitä on vain vähän kokemusta, joten siihen ei kovin rohkeasti vielä tartutakaan. Tapauksia, joissa sopimus on vahvistettu käräjäoikeudessa, on tietojeni mukaan vasta kourallinen.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi