Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Adoptiot Virosta ja Etiopiasta loppumassa

Kansainvälisissä adoptioissa tilanteet muuttuvat. Adoptioperheet ry:n toiminnanjohtaja Anu Uhtio kertoo, että useampi kumppanimaa on jäämässä pois, mutta toisaalta uusia tulee tilalle. Uhtion mukaan muun muassa naapurimaa Viro on tulossa lapsia ulkomaille antavan tiensä päähän. Muutamassa vuodessa kansainväliset adoptiot alkavat kääntyä Viroon päin.

- On maita, joissa adoptioyhteistyö on kestänyt kauan, mutta yleensä tullut aina tiensä päätökseen.

Kansainvälisen adoption idea onkin, että se olisi aina väliaikainen ratkaisu, niin kauan kunnes kyseisessä maassa saadaan omat lastensuojeluasiat järjestykseen niitä kehittämällä.

- Adoptiot Etiopiasta ovat loppumassa, niin pitääkin olla, mutta lopetusta ei pidä tehdä veitsellä leikaten tai liian aikaisin kuten esimerkiksi kävi Romaniassa maan liityttyä EU:hun.

Adoptiolasta haluavan on varauduttava odottamaan lasta muutama vuosi.

- Paljon on kiinni siitä, miten lapsitoive osuu yksiin sen kanssa, millaisia lapsia on kotia ja perhettä vailla. Yhä useammin lapset ovat leikki-ikäisiä tai vanhempia, Anu Uhtio sanoo.

Tänä vuonna ilmestyneen opinnäytetyön mukaan kansainvälisen adoption lapset sopeutuvat Suomeen hyvin. Alkuhankaluuksia voi olla ja kaikuja aiemmasta elämästä vuosiakin, mutta perheet selviävät niiden kanssa. Vertaistuesta on apua.

Adoptioperheet voivat Anu Uhtion mukaan nyky-Suomessa samoin kuin muutkin lapsiperheet. Pääasiassa voidaan hyvin, mutta joillekin kasaantuu vaikeuksia.

- Jos adoptiotaustan merkitystä ymmärtävää apua ei saada ajoissa, voivat ongelmat alkaa kumuloitua. Adoptioperheitä rasittavat samat asiat kuin muita, kuten ruuhkavuodet, epävarmuus työsuhteissa tai suuret lapsiryhmät päivähoidossa ja koulussa.

Vaiheita

Adoptio laissa

Suomi oli vielä 1970-luvun alussa yksi maailman eniten lapsia kansainväliseen adoptioon luovuttava maa.

Suomeen alettiin adoptoida lapsia muista maista 1980-luvulla. Sen rinnalla on pysynyt koko ajan kotimainen adoptio, muista Pohjoismaista poiketen.

Uusi adoptiolaki tuli voimaan vuonna 2012.

Nykyisen adoptiolain mukaan adoptiovanhemman täytyy olla 25 vuotta täyttänyt ja lapsiesityksen tullessa korkeintaan 49-vuotias. Muut kuin aviopuolisot eivät voi yhdessä adoptoida lasta, mutta lapsen voi adoptoida myös yksin.

Kotimainen adoptioprosessi kestää yleensä 3-5 vuotta. Kansainvälisessä adoptiossa suurin osa saa lapsen 2-4 vuodessa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi