Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rehtori: Tiirismaan koulu peruskorjattava luita myöten

Tiirismaan peruskoulun rehtori Kari Turpeinen kertoo henkilökunnan oireilleen. "Kaikki eivät pysty hallintokäytävän huoneissa työskentelemään." Kuva: Sami Lettojärvi

Tiirismaan koulu tarvitsee perusteellisen remontin, katsoo peruskoulun rehtori Kari Turpeinen. Talossa tiedetään olevan riskirakenteita, joista pääsee virtaamaan epäpuhtauksia huoneilmaan. Koulurakennus on joutumassa tämän vuoden aikana laajaan käyttökieltoon.

- Oma arvioni on, että koulu on korjattava kokonaisuudessaan. Kyseessä on 1960-luvun rakennus, jota on koitettu korjata matkan varrella moneen kertaan. Vaikuttaa siltä, että tehdyillä korjauksilla jää liikaa vuotokohtia. Paloissa korjaamisella ei tulla saamaan hyvää lopputulosta.

Hallintokäytävällä enää sitkeimmät

Turpeinen aloitti Tiirismaan koulun rehtorina elokuun alussa. Hänen työhuoneensa vieressä on hallintokäytävä, jonka seinä on entinen ulkoseinä. Käytävän varren tilat on tarkoitus asettaa käyttökieltoon lokakuun lopulla.

- Kaikki eivät pysty käytävän huoneissa työskentelemään. Muutamat sitkeimmät tässä vielä ovat. Ehkä alussa tunsin vähän huimausta, mutta en voi lähteä omia oireitani liioittelemaan. Henkilöstössä on altistuneita ja todella vakaviakin tilanteita. Jossain määrin oireet alkavat näkyä oppilaissakin. Ilma ei ole terve.

Ei sinne päin vaan kaikki paikat on koluttava. Kari Turpeinen

Rehtorin mielestä koulurakennus on syytä tyhjentää saneerauksen ajaksi.

- Maalaisjärki sanoo, että rakennus on peruskorjattava luita myöten. Ei sinne päin vaan kaikki paikat on koluttava. Käyttökieltoon asetettavien tilojen lista näyttää aika pitkältä. Äkkiä ajatellen tuntuu, että ei ole järkevää pitää opetusta muutamassa tilassa. Selkeintä olisi tehdä remontti kerralla.

Oireilut jatkuneet

Ympäristöterveyden jaosto käsittelee Tiirismaan koulun tilannetta keskiviikkona. Esitettävä käyttökielto koskee käytännössä koko koulun oppilaita, kertoo johtava terveystarkastaja Tomi Bondarew Lahden terveysvalvonnasta.

- Ensimmäisessä vaiheessa ruokahuollon järjestäminen tulee olemaan haasteellista. Seuraavassa vaiheessa käyttökielto koskee varsin laajasti koko koulun oppilaita.

Koulurakennuksen omistava Tyttökoulun Talo oy on remontoinut taloa viime vuosina miljoonilla euroilla. Ovatko rahat menneet hukkaan?

- Ainakaan toimilla ei ole mahdollista terveyshaittaa saatu poistettua.

Bondarew pitää mahdollisena, että tiivistyskorjauksilla on vain siirretty tai jopa pahennettu ongelmia. Korvausilma saattaa nyt tulla eri paikoista kuin aikaisemmin.

- Viimeaikainen erittäin selkeä palaute koululta vahvistaa ajatustani siitä, mitä olen esittänyt. Oireilut ovat alkaneen lukuvuoden aikana jatkuneet ja jopa olleet pahempia kuin aikaisemmin.

Opetus väistötiloihin

Kaupunki kertoi viime viikolla varautuvansa väistötilaratkaisuihin Tiirismaan koululla. Mahdollisia ratkaisuja ovat muun muassa Ursan kentälle pystytettävät tilaelementit, viereisen Lotilan koulun tilojen hyödyntäminen sekä mahdollisuuksien mukaan kaupunkikonsernin muiden omien tilojen hyödyntäminen.

Tiirismaan peruskoulussa oppilaita on 675 ja henkilöstöä 67. Yleisopetuksen luokkia on 28 sekä yksi erityisen tuen ryhmä. Tiirismaan lukiossa opiskelijoita on 425 ja ryhmiä 15. Opetushenkilöstöä on 30.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi