Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Professorit: Euroopassa ei makuuteta vanhuksia laitoksissa missään niin kuin Suomessa

Päijät-Hämeen keskussairaala Lahdessa. Kuva: Beni Köhler

Aalto-yliopiston tutkijat purkaisivat reippaalla kädellä vanhusten laitospaikkoja. Missään muualla Euroopassa vanhuksia ei makuuteta laitoksissa niin kuin Suomessa.

Professori Erkki Vauramon mukaan vanhuspalvelulakiin verrattuna meillä on 20 000 laitospaikkaa liikaa. Jos koko maassa otettaisiin mallia Etelä-Karjalan Eksotesta, voitaisiin vähentää 30 000 laitospaikkaa.

– Laitospaikkojen ylikapasiteetin purku tuo miljardin säästöt, Vauramo sanoo.

Vauramon mukaan Suomi selviää koko ikääntyvän väestön ongelmista ja palvelut toimivat, jos hoitoa uudistetaan ja tehostetaan.

Häme yhteen

Aalto-yliopiston tutkijat esittelivät keskiviikkona Helsingissä Kunnallisalan kehittämissäätiön ja yhdeksän sairaanhoitopiirin rahoittamaa tutkimusta. Tutkimus käsitteli sitä, miten sote-uudistus voitaisiin toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Tutkijat esittävät sote-piireiksi 12:ta itsenäistä sote-aluetta. Mallissa alueen väestöpohja on vähintään 170 000 asukasta.

Ehdotuksen mukaan Kanta-Häme ja Päijät-Häme yhdistyisivät yhdeksi reilun 388 000 asukkaan alueeksi ja alueelle perustettaisiin kaksoissairaala.

Vauramo ja professori Teemu Malmi perustelivat ehdotustaan numeroilla. Sote-menojen nykyinen kasvuvauhti ei voi jatkua, joten on luotava nykyistä kustannustehokkaampi ja tasalaatuisempi palvelurakenne.

Malmi kertoi, että parhaimmillaan saadaan 2-3 miljardin euron säästöt kansantalouteen, jos käyttöön otetaan tehokkaimpien kuntien ja alueiden mallit. Laboratorio- ja kuvantamispalveluita sekä leikkaussalien toimintaa tehostamalla voitaisiin saada satojen miljoonien säästöt.

Hän havainnollisti asiaa kertomalla, että Suomessa tehdään magneettikuvauslaitteilla keskimäärin noin 1 950 tutkimusta vuodessa. Virossa tutkimuksia tehdään 4 763  ja Ranskassa lähes 10 000 tutkimusta. Säästöä ehdotetaan haettavan myös muiden sote-palveluiden päällekkäisyyksiä poistamalla.

– Jos alueita on 19, osalla niillä on aivan liian pieni väestöpohja, ja se tulee kalliiksi, Malmi kertoi.

Hän jatkoi, että isolla alueella on uskallettava sulkea ja keskittää toimintoja, mikä tuo säästöjä.

Kaksoissairaaloita neljä

Myös osaaminen kasvaa isoilla alueilla. Malmi havainnollisti, että 12 aluetta pystyy ostamaan "ammattimaisemmin" esimerkiksi lastensuojelupalveluja kuin nyt, kun ostajina on yli 300 kuntaa.

Malmin mukaan akuuttisairaaloiden väestöpohja on kasvamassa 150 000 asukkaasta lähemmäksi 300 000:ta asukasta. Neljälle tulevalle sote-alueelle, joista yksi on Häme, voitaisiin perustaa kaksoissairaala.

Kaksoissairaaloilla olisi erikoissairaanhoidossa erilaiset profiilit, ja yhdessä ne muodostaisivat väestön kannalta kattavan palveluvalikoiman. Tukipalvelut olisivat yhteisiä. Näin muodostuvalla kaksoissairaalalla saataisiin myös suppeiden erikoisalojen palvelut lähelle väestöä ja kustannuksia kohtuullistettua.

Lisäksi tarvitaan perustasolla toimiva kuntouttava lähisairaala. Vauramo korosti kokonaisvaltaisen kuntoutuksen merkitystä, josta on saatu hyviä kokemuksia Etelä-Karjalan Eksoten kohdalla.

– 95 prosenttia kuntoutettavista asuu kotona kuukauden kuluttua kuntoutusjakson päätyttyä.

Palvelukortteleita eläkeläisille

Tutkijat uusisivat hoivakotijärjestelmää ja rakentaisivat eläkeläisille kotihoidon sallivia palvelukortteleita. Ehdotuksessa korostetaan myös kolmannen sektorin yhteistyön kehittämistä sekä maakunnallisiin terveysohjelmiin panostamista Pohjois-Karjala-projektin hengessä. Projekti oli kansanterveyden edistyshanke, joka kesti 1970-luvulta 1990-luvulle.

Pohjois-Karjalassa yli 80-vuotiaiden kuolleisuusluvut ovat yllättävän hyvät, samaa matalaa tasoa kuin länsirannikolla. Pekka Puskan johtaman Pohjois-Karjala-projektin aikana nämä miehet olivat keski-iässä.

– Puskan projekti vaikutti. Voi lähti pois karjalanpiirakan päältä. Terveisiin elämäntapoihin panostamalla saadaan tuloksia, Malmi kiteytti.

Malmin mukaan nyt julkaistussa raportissa käsitellään ensi kerran itse uudistuksen sisältöä. Heidän esittämänsä toimintamalli toimii, oli hallintomalli sitten mikä tahansa.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi