Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Paras terveysasema on Padasjoella, isoimmat jonot Heinolassa

Ari Panula kävi poikansa Topin, 5, kanssa verikokeissa Heinolan terveyskeskuksessa. Päänsäryistä kärsivä poika pääsi lääkäriin vain yhden päivän odotuksella. Kuva: Armi Salonen

Päijät-Hämeen paras terveysasema on Etelä-Suomen Sanomien vertailun mukaan Padasjoella. Siellä jono lääkäriin on parhaimmillaan vain päivän.

- Padasjoella on hyvin toimiva terveysasema. Lääkäreitä on kolme, mikä on väestöön suhteutettuna hieman enemmän kuin muualla, sanoo peruspalvelukeskus Oivan vastaanottopalveluiden vastaava osastonhoitaja Pirkko Lindroos.

Toisaalta lääkäreitä tarvitaan, sillä kunnassa on paljon vanhuksia. Oiva vastaa Padasjoen lisäksi Asikkalan, Vesikansan, Salpakankaan, Järvelän ja Hämeenkosken terveysasemista. Esimerkiksi Vesikansalla on kaksi lääkäriä, mutta asiakkaina on Lindroosin mukaan paljon nuoria ja lapsiperheitä, jotka vaativat vähemmän hoitoa.

Suurimmat ongelmat ovat Asikkalan ja Järvelän terveysasemilla ja Heinolan terveyskeskuksessa. Kahdessa ensimmäisessä kiireetöntä lääkäriaikaa joutuu odottamaan yli kolme viikkoa.

- Tällä hetkellä Asikkalassa ja Järvelässä on hankalinta. Asikkalassa on yksi lääkäri vähemmän säästösyistä. Kuudennen lääkärin palkkakulut säästettiin ja väestö jaettiin muille lääkäreille, Lindroos kertoo.

Asikkalassa myös väestörakenne tuottaa omat ongelmansa. Vanhenevassa väestössä on paljon monisairaita.

Heinolassa lääkäriin voi päästä kahdessa viikossa, mutta odotus voi olla jopa kaksi kuukautta. Syynä on lääkäripula yhdistettynä väestövastuuseen. Lääkäreillä ei ole työaikoja, vaan he ovat vastuussa tietystä osasta väestöä.

- Ne, joiden alueella ei ole vastuulääkäriä, joutuvat odottamaan kauemmin, valittelee Heinolan terveyskeskuksen ylilääkäri Jaakko Larjo.

Järjestelmä puretaan syksyllä. Larjo toivoo, että muutos houkuttelee nuoria lääkäreitä hakemaan Heinolaan töihin.

- En ymmärrä, mihin kaikki lääkärit katoavat. Lääkäreitä ei ole ikinä koulutettu näin paljon.

Terveyskeskusten toimintaa määrittelevän hoitotakuun mukaan lääkärille on päästävä viimeistään kolmessa kuukaudessa. Päijät-Hämeen terveyskeskukset alittavat rajan vielä selvästi.

- Hoitotakuu joka tapauksessa toteutetaan. Poliitikot ajavat sote-uudistuksessa kahden viikon aikaa, Larjo taustoittaa.

Juttua muokattu 30.7.2015 kello 9.24: Täsmennetty termien terveyskeskus ja terveysasema käyttöä.

Milla Lappalainen
milla.lappalainen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi