Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Luotettavina pidetyt kartat vääristävätkin kuvaa maailmasta

Karttoja tutkinut Ari Turunen luottaa kaikkein eniten karttapalloon. Kuva: Jouni Turunen

Maailmankartat ovat valheellisia, virheellisiä ja vääristyneitä. Näin väittää valtiotieteiden lisensiaatti, tietokirjailija Ari Turunen, joka on kirjoittanut kirjan Maailman kuvat: Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Karttoja pidetään yleisesti neutraaleina ja totuudellisina.

Turunen muistuttaa, että kulttuurista ja valtiosta riippuen kartoissa voi olla väittämiä, jotka eivät päde kaikissa maissa.

Tuoreimpana esimerkkinä Ukrainan kriisi.

- Venäläisissä kartoissa Krim on liitetty Venäjään, mutta eurooppalaisissa kartoissa se ei kuulu Venäjään.

Oma maa aina keskelle

Kartanpiirtäjät ovat tyypillisesti sijoittaneet oman maansa kartan keskelle. Näin on tehty jo ensimmäisessä tunnetussa maailmankartassa. Babylonialaisten mielestä kaiken keskipiste oli Baabelin torni.

Samalla tavoin kreikkalaiset näkivät itsensä maailmannapana kartassa, joka on tehty 500-luvulla ennen ajanlaskun alkua.

- Tarun mukaan Zeus lähetti kaksi kotkaa maailman äärilaidoilta ja ne kohtasivat maailman keskipisteessä. Kuinka ollakaan, Kreikan yläpuolella.

Roomalaisten mielestä sivistys pystyi kukoistamaan ilmastollisesti Italian kohdalla. Kun taas 1154 ennen ajanlaskun alkua tehdyssä arabialaisessa maailmankartassa Arabian niemimaa oli kaiken keskellä.

Keskiajan kristillisessä alttarikartassa maailman keskipisteenä on Jerusalem. Vaikeasti tulkittavan kartan mukaan Jerusalemin alapuolelta avautuu helvetti ja yläpuolelta on pääsy taivaaseen.

Keskiajalla tehdyt kartat nojasivat Raamatun välittämään kuvaan maailmasta.

Vastaavasti Japanissa tehdyssä kartassa kuvataan punaisilla viivoilla Intiassa olevia pyhiinvaellusreittejä. Kartan taustalla on buddhalainen maailmankuva.

Hirviöitä reuna-alueilla

Maailman reuna-alueille on monessa kartassa sijoitettu hirviöitä.

- Se kertoo tyypillisestä maailmankartanpiirtäjän ajattelusta. Mitä kauemmaksi lähdetään tutusta ja turvallisesta alueesta, sitä negatiivisemmaksi asiat muuttuvat.

Suomen paikka on ollut juurikin maailmanlaidalla pohjoisessa, johon on liittynyt samanlaista eksotiikkaa kuin Afrikkaan.

Esimerkiksi hollantilaiset kartanpiirtäjät ovat merkinneet Grönlantiin pygmejä. Roomalaisten mukaan Afrikassa asui muun muassa päättömiä hirviöitä, joiden kasvot olivat rinnassa.

Keskiajalla paratiisin on ajateltu sijaitsevan Aasiassa, joten se on piirretty kartan yläosaan näkyvälle paikalle. Kun paratiisia ei sieltä löydetty, se siirrettiin Etiopiaan.

Tämä näkyy katalaanien tekemässä kartassa 1400-luvulla.

- Kartanpiirtäjät olivat hieman itsepäisiä. Jos oli päätetty, että jossakin paratiisin pitää kartalla sijaita, se sijoitettiin aina uuteen paikkaan. Samoin hirviöt siirrettiin aina vielä tuntemattomiin paikkoihin.

Katalaanien kartassa on kuvattu ylösalaisin, kun ihminen ratsastaa hirvellä tai porolla. Turusen mukaan se on luultavasti viittaus Suomeen tai Pohjoismaihin.

Karttojen propagandaa

Propaganda on kuulunut karttoihin. Kartan maantieteellinen tarkkuus ei suinkaan ole taannut sen suosiota.

1600-luvun japanilaisessa maailmankartassa Amerikka on sijoitettu ylhäälle, Japani tietysti keskelle ja Afrikka kartan alaosaan.

- Silmiinpistävä asia on se, että Japani ja Kiina ovat kartassa melkein yhtä suuria. Eli japanilaiset halusivat vähätellä kiinalaisten suuruutta, Ari Turunen selventää.

Turusen mukaan yksi propagandistisimmista koululaisille näytetyistä kartoista on brittiläisen imperiumin kartta 1800-luvun loppupuolelta.

Kartassa Britannia on kuvattu naiseksi, joka istuu maapallon päällä.

Britannian alusmaiden ihmiset on kuvattu osoittamaan suosiotaan Britannialle.

- Britannia ja sen alusmaat on kuvattu värikkäinä, muut tylsän harmaina.

Karttapallo paras

Niin sanotusti virallisen kartan aseman on saanut Mercatorin projektio, joka on edelleen hyvin suosittu. Se kuitenkin vääristää napa-alueita, joten Etelämanner on leikattu kartasta kokonaan pois.

Tämä saa Euroopan ja Grönlannin näyttämään todellista suuremmilta. Kyseinen kartta sai Ari Turusen aikoinaan kiinnostumaan aiheesta.

- Ihmettelin pikkupoikana isovanhempieni luona olevaa karttaa, jossa Grönlanti oli yhtä suuri kuin Afrikka. Minulle oli kuitenkin opetettu, että mantereen pitää olla isompi kuin saari.

Tutkija Arno Peters laati Mercatorin projektion rinnalle kartan, jossa maanosien koot ovat oikeissa mittasuhteissa toisiinsa. Kartta kuitenkin vääristää niiden muotoja.

Karttoja tutkinut Ari Turunen on työnsä aikana ollut yllättynyt eniten siitä, etteivät asiat ole aikojen kuluessa juuri muuttuneet.

- Meillä on edelleen kuvitelma, että kartat tulevat yhä luotettavimmiksi. Jos etsit Google Mapsilla Palestiinaa, et löydä sitä. Tai jos haluat katsoa Google Earthin kautta Jerusalemia, se on plurrattu.

Turunen ei ole moksiskaan karttojen luomista mitä erilaisemmista maailmankuvista. Hän peräänkuuluttaa kriittistä kartanlukutaitoa.

- Meidän pitää pystyä lukemaan kartan kertoma sanoma.

Luonnolliseksi Turunen kuvaa sitä, että moni maa on sijoittanut itsensä maailmankartan keskelle.

- Mielestäni ainoa oikea tapa ymmärtää maailmaa on se, että meille tarjotaan vaihtoehtoisia maailmankuvia. Jokainen tarkastelee maailmaa omasta näkökulmastaan. Se näkyy myös kartoissa. Myös minun maailmankuvani voi olla toisen mielestä omituinen.

Turunen itse luottaa karttapalloon, koska maapalloa ei voi virheettömästi kaksiulotteisena kuvata.

- Lapsia pitäisi pienestä pitäen opettaa katsomaan karttapalloa.

Lähde: Karjalainen

Niina Rintala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi