Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Perussuomalainen kansanedustaja kaivoi maahanmuuttoväitteillensä pohjan netistä ja myöntää: "Faktatietoa ei ole olemassa"

Hollolalainen kansanedustaja Jari Ronkainen. Kuva: Janne Laakkonen

Hollolalainen kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) väitti Etelä-Suomen Sanomien henkilöhaastattelussa, että ”maahanmuuttajat saavat sellaisia sosiaalietuuksia, että meidän eläkeläisistä tai lapsiperheistä kukaan ei saa samanlaista summaa”. Perussuomalainen on huolissaan kantaväestön etujen puolesta.

- Olen kaivanut netistä tilastoja, joiden mukaan maahanmuuttajat saavat suuremmat korvaukset kuin meidän eläkeläiset, jotka elävät pelkän kansaneläkkeen turvin ja yrittävät sillä maksaa kaiken, Ronkainen sanoo.

Todellisuudessa perusteet sosiaalietuuksien myöntämiselle ovat samat kaikille. Kelan tutkimuksen mukaan työikäiset maahanmuuttajat saivat vuonna 2011 noin 780 euroa sosiaalietuuksia. Se on noin neljänneksen enemmän kuin kantaväestöllä, koska maahanmuuttajien joukossa avuntarve on suurempi.

Kun vanhuuseläkkeet lasketaan mukaan, maahanmuuttajat saavat kantaväestöä vähemmän sosiaalietuuksia. Vuonna 2011 kantaväestön keskimääräiset etuudet olivat Kelan mukaan 1 840 euroa suuremmat kuin maahanmuuttajilla. Syynä on se, etteivät pienituloiset maahanmuuttajat kerrytä yhtä paljon työeläkettä uransa aikana.

"Kaikki ovat jo samalla viivalla"

Ronkainen odottaa hallituksen selvitystä maahanmuuton kustannuksista. Toistaiseksi hän perustaa väitteensä maahanmuuttajien erikoiskohtelusta "internet-lähteisiin".

- Joidenkin tietolähteiden pohjalta näin on, mutta faktatietoa ei ole olemassa. En tästä äkkiä muista mitä niissä oli, mutta kaikennäköistä mitä maahanmuuttajat saavat ja mitä kantaväestö ei saa.

Ronkainen toivoo, että kaikki olisivat samalla viivalla. Kansanedustaja epäilee, että maahanmuuttajille myönnetään helpommin maksusitoumuksia erilaisten tavaroiden hankintaan.

- Eriarvoisuus on siinä, jos maahanmuuttaja saa polkupyörän, jota kantaväestöön kuuluva ei saakaan. Materiaaliset edut ovat ongelma, Ronkainen sanoo.

Lahden kaupungin sosiaalipalvelujen päällikkö Leila Kankaisen mukaan kaikki ovat jo nyt samalla viivalla.

- Ei ole olemassa mitään erityistä maahanmuuttajien sosiaaliturvaa. Tällaiselle väitteelle ei ole mitään faktaperustetta. On vain sosiaaliturvaetuuksia, joita kaikki voivat hakea.

Vaatteita ei korvata erikseen

Perussuomalainen myös kyseenalaistaa, tarvitseeko ostettavan tavaran olla uusi ja kallein.

- Valitettavasti monella maahanmuuttajalla on varaa käyttää merkkivaatteita. Jos annetaan 1 000 euroa kantaväestölle niin saman summan pitää riittää myös maahanmuuttajille. Jos minulle kelpaa Robinhoodin viiden euron shortsit, niin pitää niiden kelvata maahanmuuttajallekin.

Kankaisen mukaan vaatteita ei korvata erikseen, vaan ne sisältyvät toimeentulotuen perusosaan. Se on yksinasuvalle vajaa 500 euroa kuukaudessa. Summasta on katettava muun muassa ruoka, liikkuminen, kännykkä ja harrastukset. Sen sijaan esimerkiksi asumiskustannuksiin voi saada tarveharkintaista lisää. Kerskakulutukseen summa ei kuitenkaan Kankaisen mukaan riitä.

- Toimeentulotuen varassa elävä perhe tai henkilö on aina köyhä. Jos joku pystyy käyttämään merkkivaatteisiin rahaa, hän tinkii jostain muusta. Mitään ylimääräistä ja luksusta ei toimeentulotukena myönnetä. Helposti syntyy virheellinen käsitys, kun puhutaan ilman faktaa, Kankainen sanoo.

Kelan tutkija tyrmää

Myös Kelan tutkija Jussi Tervola tyrmää Ronkaisen ajattelun. Hän on tutkinut maahanmuuttajien sosiaaliturvan käyttöä.

Väite siitä, että maahanmuuttajat saisivat sellaisia etuuksia, joita kantaväestölle ei myönnetä, on Tervolasta erikoinen.

- Perusteet sosiaaliturvan etuuksien saamiselle ovat samat riippumatta siitä, onko henkilö maahanmuuttaja vai kantaväestön edustaja, Tervola sanoo.

Suomessa oikeus sosiaaliturvaan perustuu maassa asumiseen, ei etnisyyteen. Maahanmuuttajat nostavat enemmän työttömyysetuuksia, sillä heidän keskuudessaan on enemmän työttömiä.

- Samasta syystä johtuu se, että maahanmuuttajat saavat enemmän asumistukea ja toimeentulotukea, joita maksetaan pienituloisille henkilöille.

Juttua muokattu 23.7.2015 kello 15.35: Täydennetty kolmatta ja neljättä kappaletta Kelan luvuilla sosiaalietuuksista.

Milla Lappalainen
milla.lappalainen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi