Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vierumäen asema vuokrattiin Topparoikalle

Museojunat kulkevat Lahden ja Heinolan väliä aivan normaalisti myös muuton jälkeen. Kuva: Timo-Pekka Heima

Heinolassa sijaitseva Vierumäen historiallisesti arvokas rautatieasema siirtyy Lahden Rautatieharrastajien hallintaan.

Lahden Topparoikka ry on vuokrannut Versowood Oy:n omistuksessa olevan aseman ja suunnittelee toimintansa siirtämistä sinne Lahden Asemantaustasta. Sopimus on viisivuotinen.

Vuokrasopimukseen kuuluu aseman yleinen puoli, jossa sijaitsee odotussali, toimisto- ja varastotilat. Lisäksi yhdistyksen ylläpitotehtäviin kuuluu huolehtia myös alueen muista rakennuksista.

Vaikka suurin osa Topparoikan toiminnoista siirtyykin Vierumäelle, haluaa yhdistys kuitenkin pitää varsinaisen kotipaikkansa Lahdessa ja etsii myös kotikaupungistaan pienempiä tiloja.

Vierumäen asemamiljöö on paitsi rakennusten osalta myös rautatiehistoriallisesti arvokas. Vastaavia sorapohjaisia ratapihoja kevyellä kiskoituksella ei ole juurikaan säilynyt Suomessa. Versowood on ollut vahvasti myötävaikuttamassa alueen säilyttämistä.

Yhdistyksen työ lahtelaisen rautatiekulttuurin vaalijana jatkuu entiseen tapaan. Esimerkiksi Lahden ja Heinolan väliseen höyryjunaliikenteeseen ei tule muutoksia.

Yhdistyksessä perustellaan muuttoa sillä, että Vierumäen asema antaa oikeanlaiset puitteet kehittää toimintaa ja vaalia seudullista rautatiekulttuuria. Lisäksi asema tukee Heinolan radan höyryjuna-ajojen järjestelyjä ja niihin liittyviä tapahtumia. Myös aseman odotustila on tarkoitus ottaa käyttöön ja järjestää siellä näyttelyjä ja tapahtumia.

Vierumäen asema avattiin alunperin vuonna 1932. Henkilöliikenne radalla loppui vuonna 1968. Nykyisin asemalla pysähtyvät Lahti-Heinola-radalla liikennöivät museojunat.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi