Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Loppuvatko patsas-selfiet? Katso, millainen kuva Eiffel-tornista on sallittu, millainen kielletty

Euroopan Unioni suunnittelee tekijänoikeuslainsäädännön harmonisoimista, ja kuten EU-lainsäädännössä usein, yksityiskohdista pakkaa nousemaan kohu.

Tekijänoikeuslainsäädännön harmonisoimisessa on kysymys samanlaisten sääntöjen saattamisesta voimaan kaikkialla EU:n alueella erikseen sovituin poikkeuksin.

Asiaa on valmisteltu Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnan raportilla, jossa on käsitelty myös niin sanottua maisemanvapautta.

Jos raportin nykyinen muotoilu päätyy laiksi asti, ei Euroopassa saisi enää jatkossa julkaista sellaisia kuvia, joissa näkyisi tekijänoikeuden alaisia julkisia rakennuksia tai monumentteja, esimerkiksi patsaita. Ei siis enää selfieitä patsaiden vieressä.

Valiokunnan raportin laatimista on johtanut piraattipuoluetta kotimaassaan edustanut saksalainen Julia Reda.

Redan alkuperäisessä tekstissä maiseman valokuvaamista ja kuvien julkaisemista haluttiin edistää ulottamalla niin sanottu maiseman vapaus kaikkialle Eurooppaan samanlaisena.

Joissain Euroopan maissa rakennuksia tai esimerkiksi julkista taidetta esittäviä kuvia ei saa julkaista. Tällainen lainsäädäntö on voimassa esimerkiksi Ranskassa, Belgiassa ja Italiassa.

Joissain maissa maiseman vapaus puolestaan on nimenomaisesti taattu lainsäädännössä. Tarkoituksena on helpottaa esimerkiksi julkisilla paikoilla valokuvaamista.

Ranskassa esimerkiksi kulttuuriministeri on ottanut tähän kantaa. Heidi Hautala

Suomessa vapaus on taattu tiettyyn pisteeseen asti: Julkiselle paikalle sijoitetun taideteoksen kuvan saa julkaista ilman erillistä lupaa. Jos teos on kuvan pääaihe, kuvaa ei saa käyttää kaupallisesti. Rakennuksia rajoitus ei koske.

Valiokunta kuitenkin päätyi äänestyksen jälkeen ranskalaisen mepin Jean-Marie Cavadan aloitteesta toisenlaiseen muotoiluun kuin Redan esitys oli: pysyvästi julkisessa tilassa olevien tekijänoikeudella suojattujen teosten kaupalliseen käyttöön pitäisi aina saada lupa teoksen tekijältä tai edustajalta.

Tekijänoikeus on nykyisellään voimassa 70 vuotta suojatun teoksen viimeisen tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Oikeudellisten asioiden valiokunnassa ei ole suomalaisia jäseniä. Euroedustaja Heidi Hautala (vihr./Greens-EFA) on valiokunnan varajäsen.

Hänen mukaansa maisemakuvauspykälä antaa hyvän kuvan siitä, kuinka paljon tekijänoikeusasioihin liittyy ristikkäisiä intohimoja Euroopassa. Hänestä Cavadan esityksen taustalla ei kuitenkaan ole sen enempää kuin erilainen tapa hahmottaa tekijänoikeuksia: Redan esitys on ranskalaiseen makuun liian salliva kuluttajia ja sisältöjen käyttäjiä kohtaan, hän sanoo.

- Ranskassa tästä on käyty kipakkaakin keskustelua, ja esimerkiksi kulttuuriministeri on ottanut tähän kantaa.

Hautala kuitenkin uskoo, että Reda yrittää vielä tasapainottaa tekijöiden ja käyttäjien näkemyksiä ja ajaa alkuperäistä muotoilua läpi parlamentin äänestyksessä 9. heinäkuuta.

Valiokuntien raporteilla on merkitystä tulevan lainsäädännön suuntaajina. Komissio antaa EU:ssa lakiehdotukset, joita parlamentti ja jäsenmaat käsittelevät. Raportin perusteella komissio tietää, millaisia suuntaviivoja sen kannattaa omassa aloitteessaan antaa.

Komission ehdotusta odotetaan tämän vuoden loppupuolella.

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen