Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Asuntojen pakkomyynti räjähti käsiin

Pakkomyyntiin joutuvien kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden määrä on rajussa kasvussa. Viime vuonna myytiin yhteensä 1 825 ulosmitattua kiinteistöä ja asunto-osaketta. Määrä on 549 suurempi kuin vielä vuonna 2010.

Molempia realisointi pyyntöjä tulee jatkuvasti enemmän. Veikko Minkkinen

Kiinteistöjä viime vuoden luvusta on 1264 ja asunto-osakkeita 561. Lisäksi 326 kiinteistön realisointia yritettiin, mutta kauppa ei onnistunut tai velkoja peruutti vaateensa muusta syystä.

Kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden ulosmittaus on kuusinkertaistunut. Vuonna 2005 ulosotossa realisoitiin ainoastaan 309 kiinteistöä tai asunto-osaketta.

- Oli aika pitkä ajanjakso, jolloin varsinkin asuntoja ulosmitattiin varsin vähän. 1990-luvun laman tasolla nyt ei vielä olla, mutta ulosmittaukset ovat kuitenkin selvästi lisääntyneet, sanoo johtava hallintovouti Veikko Minkkinen Valtakunnanvoudinvirastosta.

Uusi ilmiö on, että asuntoja realisoidaan kasvavassa määrin maksamattoman asuntovelan vuoksi. Minkkisen mukaan asuntoja lainoittaneilta pankeilta tulee yhä enemmän realisointipyyntöjä.

- Emme ole tilastoineet, realisoidaanko kiinteistö tai asunto pantinhaltijan pyynnöstä ja muun velan vuoksi. Molempia realisointipyyntöjä tulee kuitenkin jatkuvasti enemmän, Minkkinen sanoo.

Pankit ovat Minkkisen mukaan perinteisesti olleet hyvin varovaisia lähtemään vaatimaan lainan panttina olevan asunnon realisoimista. Varsinkin nyt, kun korot ovat alhaalla, luottoja on järjestelty pitkään. Tästä huolimatta realisointiin päädytään nyt aiempaa useammin.

- Asuntojen realisointi on osaltaan yleisen taloudellisen tilan mittari, Veikko Minkkinen arvioi.

Asunnon ulosmittaus on yleensä vasta viimeinen keino, jos muuta ulosmitattavaa ei ole. Tyypillisimmin velkoja ulosmitataan jostakin säännöllisestä tulosta, kuten palkasta tai eläkkeestä. Ulosoton koko kertymästä kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden realisointi tuottaa alle kymmenen prosenttia.

Kun asunnon ulosmittaukseen joudutaan, on omistaja tyypillisesti pahasti ylivelkaantunut.

- Näissä tapauksissa velan määrä usein ylittää asunnon arvon. Toisenlaisissa tapauksissahan omistaja voi myydä asunnon kuitatakseen velkansa tarvitsematta siihen ulkopuolista tahoa, Minkkinen sanoo.

Aina asunnon realisoiminen ei edes onnistu tai kannata. Näin on erityisesti muuttotappioseuduilla, joilla asuntojen arvo on matala.

- On ollut esimerkiksi hienoja arvokiinteistöjä, joita ei sijainnin vuoksi ole saatu myytyä, Minkkinen kertoo.

Minkkisen mukaan ulosotto ei myy hankalassakaan tapauksessa kiinteistöjä tai asunto-osakkeita polkuhinnalla.

- Tilanne ei saa johtaa kohtuuttomiin omaisuudenmenetyksiin.

Kaikki ulosmitatut asunnot eivät joudu perinteiseen huutokauppaan tai internetissä myytäviksi. Osassa tapauksista ulosotto antaa omistajalle mahdollisuuden myydä asunto normaaliin tapaan kiinteistönvälittäjää käyttämällä. Tällaisista normaalilta näyttäviltä asuntokaupoista saadaan tavallisesti myös paras tuotto.

Ulosotto kuitenkin kontrolloi, että asunnosta saatu hinta päätyy velan lyhennykseen.

Terhi Nevalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi