Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Dubliniin on helppo tutustua parissakin päivässä

Useasta Euroopan kaupungista poiketen Dublinin keskusta ei ole jakautunut uuteen ja vanhaan kaupunginosaan, vaan eteläiseen ja pohjoiseen. Jakolinjana toimii Dublinin halki hitaasti lipuva Liffeyjoki, jonka yli kymmenet sillat ovat kannatelleet dublinilaisia vuosisatojen ajan.

Pohjoinen Dublin on eteläisen pahamaineinen velipuoli, mutta aluetta ei kannata jättää tutkimatta sen maineen vuoksi: Vieraile Parnell Squaren laidalla sijaitsevassa Hugh Lane Galleryssa ihailemassa ranskalaisen impressionismin helmiä tai naapurin Writers Museumissa, jossa saa ahmia sielunsa täydeltä Dublinin kirjallista historiaa. Museon kellarikerroksessa voi puolestaan ravita vatsaansa Michelin-palkitussa Chapter One -ravintolassa.

Paikallisia vetävät Pohjois-Dubliniin baristoistaan palkitun Brother Hubbard -kahvilan brunssit ja appelsiininkukkavoin kanssa tarjoillut skonssit.

Vilinää Temple Barissa

Dublinin keskustassa Liffeyjoen pohjoisrantaa reunustaa viihtyisä kävelykatu. Viehättävin ylitys Etelä-Dubliniin käy Ha’Penny Bridgen kautta - sillan ylittävätkin tuhannet jalkaparit päivässä. Pienen sillan laelta näet Liffeyn etelätörmältä alkavan Temple Barin pubialueen ihmisvilinään.

Päivisin Temple Bar on suhteellisen rauhallinen, ja alueella voi tehdä hyviä löytöjä. Esimerkiksi Cow’s Lane on tunnettu designkaupoistaan, ja täällä voi piipahtaa yhdessä Dublinin suosituimmista kirjakaupoista, The Gutter Bookshopissa. Kahvitauon tarjoaa kadun maalaisromanttinen, meheviä piiraita valmistava Queen of Tarts: kokeile vaikkapa irlantilaisella kermaliköörillä terästettyä juustokakkua.

Tarpeeksi pieni kaupunki

Dublin on tarpeeksi pieni, jotta siihen ehtii tutustua parissa päivässä. Temple Barilta pääsee jo puolessa tunnissa kaikkiin eteläisen Dublinin päänähtävyyksiin: idässä alkavat Dublinin muodikkaat alueet, kuten Trinityn yliopisto, Merrion Square ja lopulta urbaani satama-alue U2-yhtyeen studioineen.

Lännessä alkaa puolestaan historiallinen viikinkien ja kelttien Dublin kirkkoineen, panimoineen ja käsityöläiskortteleineen.Täällä, Christ Churchin ja Pyhän Patrickin katedraalin takana, levittäytyy historiallinen Libertiesin alue, missä Guinnessin panimo sekä Kilmainhamin karmaiseva vankila vetävät tuhansia turisteja päivittäin puoleensa.

Dublin on tarpeeksi pieni, jotta siihen ehtii tutustua parissa päivässä.

Mutta myös hiljaisempia nähtävyyksiä halajaville löytyy omansa. Pyhän Patrickin katedraalin kupeessa sijaitsee Irlannin vanhin julkinen kirjasto, Marsh’s Library, jonka käytävillä voi yhä aistia Dublinin merkittävyyden kirjallisuushistoriassa. Tunnelma Marsh’s Libraryssa on intiimimpi kuin näyttävässä Trinityn yliopiston Long Roomissa, mutta molemmat onnistuvat yhtälailla heittämään vierailijan kirjallisiin tunnelmiin.

Ostoksia mielivä suuntaa Temple Barilta itään Grafton Streetille, mistä löytyy vaihtoehtoja ketjuvaatteista Rolexeihin.

Kadulta löytyy myös historiallinen Bewley’sin kahvila, jonka sisarliikkeen penkkejä kävivät 1900-luvun taitteessa kuluttamassa lukuisat Dublinin kirjallisuuden kulta-ajan kirjailijat. Kaupungin myöhemmät kynäniekat puolestaan viihtyivät Grafton Streetin sivukadun pubeissa The Baileyssa ja Davy Byrnessa.

Grafton Streetiltä kannattaakin poiketa yhdelle sen lukuisista sivukaduista, ja suunnata kohti ravintoloiden ja vintagekauppojen reunustamaa South William Streetiä. Täällä kolmikerroksinen Powerscourtin ostoskeskus toimi samannimisen mahtisuvun aikaan 1700-luvulla useiden tanssiaisten tyyssijana, mutta sisältää nyt lukuisia vaate- ja koruputiikkeja. Keskuksen leppoisaa ihmisvilinää on hyvä tarkkailla yläparven kahvilasta Pepper Potista kodikkaiden irlantilaisannosten ja kauniiden kahvikupposten äärellä.

Mutta mikäli säiden jumalat suosivat matkaasi Dubliniin, aurinkoisella ilmalla kannattaa astua takaisin South William Streetille ja suunnata Clement & Pekoen kahvilaan, jonka terassilla voi nauttia kupposen ohimenevästä sääilmiöstä nauttien. Virkistävää kyllä, vanha sanonta siitä, kuinka Dublinin läpi ei voi kävellä ohittamatta vähintään yhtä pubia per katu, alkaa vähitellen päteä myös kaupungin kahviloihin.

Lähde: Keskisuomalainen

Baile Átha Cliath

Pääkaupungin hinnat Suomen tasoa

Kaupungissa asuu reilu puoli miljoonaa asukasta.

Kaupungin nimi on iiriksi Baile Átha Cliath - kadunnimet kaupungissa ovat sekä englanniksi että iiriksi.

Dubliniin lentää kolmessa tunnissa Finnairin suoralla lennolla.

Lentokentältä taksi Dubliniin maksaa noin 30 euroa, lentokenttäbussilla edestakainen matka on 11 eurosta ylöspäin.

Kaupungissa liikennöivä raitiovaunu tunnetaan nimellä LUAS.

Dublinin hintataso on Suomen luokkaa.

Dublinin vierailluimpia turistikohteita ovat Kilmainhamin vankila, Guinness Storehouse ja Trinityn yliopisto.

National Gallerysta löytyy irlantilaisen taiteen lisäksi myös maailman taiteen suurnimiä, kuten Picassoa ja Caravaggiota. Irlannin kansallismuseon kokoelmat kattavat koko Irlannin historian.

Dublinin keskiaikaisen linnan kupeessa, Chester Beatty Libraryssa, sijaitsee loistava itämaisen taiteen ja kulttuurin kokoelma.

Dublin hemmottelee myös pubien ystäviä: Pohjois-Dublinin Cobblestone on tunnettu jokapäiväisistä live-musiikkisessioistaan, etelän Brazen Head on tarjoillut tuoppeja dublinilaisille jo vuodesta 1198, ja Guinness Storehousen Gravity-ravintolasta aukenee näkymä koko kaupungin ylle.

Dublinista on hyvä tehdä myös päiväretkiä esimerkiksi kelttipäälliköiden kruunauspaikkana tunnetulle Taran kukkulalle tai Glendalough’n muinaiseen munkkiluostariin.

DART-lähijunaa käyttämällä Dublinista pääsee esimerkiksi kalaruoistaan tunnettuun Howthin kalastajakylään tai Dalkeyn kylään, jossa muiden muassa U2-yhtyeen Bonolla on talo.

Paula Hotti
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X