Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Katukoira Pertti pelastui Vääksyyn - "Ennakkoluulot johtuvat tietämättömyydestä"

Espanjassa annettu nimi Robert taipui suomalaisessa suussa Pertiksi.

Vääksyläisen rivitaloasunnon ovikello soi, mutta sisältä ei kuulu haukuntaa. Espanjanvinttikoira Pertti nuuhkaisee vierasta, ottaa vastaan pari rapsutusta ja siirtyy olohuoneen matolle nokosille.

Kuukausi sitten Heini Vihriälä-Kurki kyykistyi Helsinki-Vantaalla Espanjasta saapuneen lentolaatikon eteen, ja Pertti tuli suoraan hänen luokseen. Lentokentän parkkipaikalla koira hyppäsi epäröimättä auton takakonttiin.

Kun Pertti ensimmäisen kerran astui sisään uuteen kotiinsa, se otti luun lattialta, käpertyi vastahankittuun petiinsä ja nukahti.

- Se oli uskomatonta. Pertti käyttäytyi heti kuin olisi aina ollut meidän koiramme, Vihriälä-Kurki kertoo.

Katukoirasta sohvanvaltaajaksi

Pertin passissa syntymävuodeksi on merkitty 2012, mutta Vihriälä-Kurki arvelee koiran olevan muutaman vuoden vanhempi. Pertin taustaa voidaan vain arvailla. Se löytyi harhailemasta Toledon kaduilta ja oli luultavasti hylätty metsästyskoira.

Espanjanvinttikoiria, eli galgoja, käytetään Espanjassa perinteisesti jänisten metsästykseen, ja niitä hylätään joukoittain metsästyskauden lopussa. Pertti oli onnekas, sillä yleensä koirat tapetaan mitä julmimmin tavoin metsästysonnen takaamiseksi.

On todennäköistä, että Pertti vietti kadulla vain muutaman kuukauden. Sillä ei ole pelkotiloja eikä se säiky äkillisiä liikkeitä, joten koiraa ei ole todennäköisesti kohdeltu ainakaan kovin huonosti.

Pelkäsin kielimuuria, mutta sana "ei" meni perille kerrasta.

Pertti ehti olla koiratarhassa vuoden, ennen kuin Vihriälä-Kurki ja hänen miehensä Valtteri Kurki antoivat sille kodin Vääksystä. Se otti heti uudet omistajansa isännikseen.

- Sieltä olisi voinut tulla mitä vaan, mutta Pertti on ollut koko ajan kiltti ja rauhallinen. Katukoirille tyypillinen eroahdistus on jo alkanut helpottaa. Pelkäsin kielimuuria, mutta sana "ei" meni perille kerrasta.

Ensimmäisen kuukauden aikana koirassa on ärsyttänyt vain yksi asia.

- Miestäni harmittaa, että Pertti valtaa usein sohvan, Vihriä-Kurki nauraa.

Rescue-koira vaatii maalaisjärkeä

Moni pelkää, että rescue-koirat tuovat mukanaan tarttuvia tauteja. Vihriä-Kurjen mielestä ennakkoluuloja on paljon, mutta suurin osa johtuu tiedon puutteesta.

Hänen mukaansa adoptioista vastaavat järjestöt huolehtivat siitä, etteivät taudit pääse Suomeen asti. Pertti kävi lääkärintarkastukset, rokotukset ja karanteenin jo Espanjassa. Yhdistysten velvollisuus on huolehtia, että koiralla on terveen paperit maahan tullessaan.

Vihriälä-Kurki painottaa, että myös omistajalta vaaditaan maalaisjärkeä.

- Välimeren maista voi tulla trooppisia sairauksia esimerkiksi itikanpureman kautta, ja oireet saattavat näkyä vasta Suomessa. Omistajan pitää sitoutua mahdollisten tautien hoitamiseen. Tärkeää on myös madotus ja jätösten kerääminen luonnosta.

Vääksyssä Pertti saa kuitenkin naapureilta rapsutuksia lähes joka lenkillä.

- Paikalliset tulevat usein sanomaan, että hienoa kun olet antanut koiralle uuden mahdollisuuden.

Adoptoijat valitaan tarkasti

Pariskunta hankki Pertin galgoihin erikoistuneen suomalaisen Galgos Del Fenix -yhdistyksen kautta. Vihriälä-Kurjen mukaan yhdistys oli tarkka siitä, oliko pariskunnalla aiempaa kokemusta koirista ja sopivatko he varmasti kovia kokeneen koiran omistajiksi.

- Mietimme kauan, kelpaammeko todella rescue-koiran kodiksi. Harkitsimme ensin galgon hankkimista kasvattajalta, koska rotu tuntui sopivalta. Kun tutustuin siskoni kehoituksesta Espanjan galgojen tilanteeseen, päädyimme rescue-koiraan. Emme ottaneet sitä säälistä.

Vääksyläiset harkitsivat rescue-koiran hankkimista puoli vuotta. Kun järjestö oli vakuuttunut pariskunnan sopivuudesta koiranomistajaksi, Pertti meni kotiharjoitteluun Espanjassa. Espanjanvinttikoira pääsi kotiin kahdessa kuukaudessa.

Vanessa Valkama
vanessa.valkama@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi