Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hirttämällä ja näännyttämällä metsästysonnea - yhä useampi julmuuksilta pelastunut koira saa kodin Suomesta

Heini Vihriä-Kurki oli pohtinut espanjanvinttikoiran hankkimista jo pitkään, kun hänen siskonsa kehotti häntä tutstumaan galgojen ahdinkoon Espanjassa. Rescue-koiraksi Pertti on erityisen helppo ja rauhallinen tapaus. Kuva: Sami Lettojärvi

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Suomeen adoptoidaan yhä enemmän kodittomia koiria ympäri Eurooppaa. Niitä tuodaan eniten Espanjasta, Virosta ja Romaniasta. Monella on takanaan julmaa kohtelua ja pitkä aika yksin kadulla.

Ulkomailta adoptoitavia hylättyjä ja kodittomia koiria kutsutaan rescue-koiriksi. Yksi näistä on espanjanvinttikoira Pertti, jonka matka kulki Toledon katujen ja espanjalaisen koiratarhan kautta Vääksyyn Heini Vihriälä-Kurjen ja Valtteri Kurjen luo.

- Usein Suomeen adoptoitavat koirat ovat sekarotuisia. Espanjanvinttikoirat, eli galgot, ovat tuntematon ryhmä, mutta niiden tilanne on vakava, Vihriälä-Kurki kertoo

Galgoja käytetään Espanjassa perinteiseti jänisten metsästykseen, ja niitä hylätään joukoittain metsästyskauden lopussa. Pertti oli onnekas, sillä galgot ovat yksi huonoiten kohdelluista roduista maailmassa. Metsästäjät hankkiutuvat eroon koirista, jotka eivät ole heidän mielestään suoriutuneet tarpeeksi hyvin tehtävistään. Uskomuksen mukaan tulevan kauden metsästysonni on sitä parempi, mitä julmemmalla tavalla koira tapetaan.

Erityisen yleistä on koiran mahdollisimman tuskallinen hirttäminen. Galgoja heitetään moottoritielle liikkuvasta autosta tai jätetään metsään nääntymään jalat katkaistuna. Vapaaehtoiset yrittävät pelastaa mahdollisimman monta koiraa ajoissa, mutta ne ovat usein pahasti loukkaantuneita.

Espanjalaiset eivät juuri adoptoi galgoja, vaan ne jäävät koiratarhoille ja joutuvat lopulta lopetettaviksi. Perttikin odotti tarhalla vuoden, ennen kuin se sai uuden kodin Vääksystä.

Vanessa Valkama
vanessa.valkama@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi