Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Evira: Kulkukoiria pitää auttaa, mutta Suomessa ne voivat olla tautiriski

Romaniassa kulkukoiraongelma ei ole laantuakseen, joten niitä vainotaan ja tapetaan julmasti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ainoat apukeinot ovat laajamittainen sterilointi ja paikallisten valistaminen eläinsuojeluasioissa. Kuva: Pro Animals Finland ry

Tautien leviäminen on suurin riski rescue-toiminnassa, koska tuontikoirien tautitaustaa ei välttämättä tiedetä. Näin kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Virva Valle.

Evira ei suosittele kulkukoirien tuomista Suomeen asti, vaikka kodittomien koirien adoptoiminen ulkomailta on täysin laillista. Heidän mukaansa tehokkainta, turvallisinta ja riskittömintä on eläinten auttaminen paikan päällä.

- Ymmärrämme, että ihmiset haluavat auttaa, mutta ongelma ei ratkea tuomalla koiria Suomeen. Asiat pitää hoitaa kuntoon lähtömaassa, sanoo Eviran ylitarkastaja Virva Valle.

Vallen mukaan rescue-toiminta heräsi vuoden 2005 jälkeen, ja buumiksi se kasvoi vuoden 2010 tienoilla. Uusia yhdistyksiä syntyy koko ajan.

- Eviraan on rekisteröitynyt parikymmentä yhdistystä. Lisäksi on tahoja, jotka vain ilmoittelevat kotia tarvitsevista koirista esimerkiksi Facebookissa. Kaupallinen välitystoiminta pitää aina rekisteröidä Eviraan.

Kaikkia tauteja ei voi testata

Rescue-koirien levittämät taudit herättävät keskustelua ja huolta. Kennelliiton hallituksen puheenjohtajan Helena Sunin mukaan koirien tuontiin liittyy suuri tautien leviämisen riski Euroopan erilaisen ympäristön takia, eli koiria olisi oikein hoitaa kotimaassaan. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n kannan mukaan koirien adoptoimisessa tärkeintä on juuri huolellisuus terveysasioissa.

Virva Vallen mukaan eläinlääkäreiden vastaanotoilta on tullut Eviralle ilmoituksia monista tautitapauksista. Kaikkien tautien testaaminen eläimiltä on käytännössä mahdotonta, eikä rokotuskaan aina takaa koiran terveyttä.

Vakavin koirien levittämä tauti on rabies, eli raivotauti, jonka tartuntatapauksia on todettu esimerkiksi Romaniassa tänä vuonna jo lähes 400.

Euroopan komissio pohtii nyt mahdollisia lisäehtoja koirien tuonnille Romanian kaltaisista riskimaista. Norja on kieltänyt rescuekoirien tuonnin Romaniasta kokonaan rabiesriskin takia.

Yllätyksiin pitää valmistautua

Rescue-koiraa ei kannata ottaa hetken mielijohteesta, muistuttaa SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli. Koiran taustasta täytyy ottaa kunnolla selvää tautien lisäksi mahdollisten käytöshäiriöiden takia. Koirat saattavat olla huonon kohtelun tai pitkän yksinolon jälkeen pelokkaita, ja koiran sopeutuminen uuteen kotiin vaatii työtä.

Myös yhdistyksen valintaan täytyy perehtyä huolellisesti. Pulli kehottaa valitsemaan mahdollisimman kokeneen ja käytetyn järjestön, koska yksityisillä välittäjillä saattaa olla taustallaan pentutehtailua.

Ymmärrämme, että ihmiset haluavat auttaa, mutta ongelma ei ratkea tuomalla koiria Suomeen.

Ylitarkastaja Vallen mukaan edes rekisteröityminen Eviraan ei takaa, että asiat olisivat kunnossa.

- Meille on tullut ilmiantoja yhdistyksistä, jotka eivät ole selvittäneet ongelmatilanteita. Onneksi suurin osa yhdistyksistä on parantanut tapansa, ja useimmat ovat itse ottaneet asioista selvää sekä noudattaneet Eviran ohjeistuksia.

Pullin mukaan rescue-koirissa on paljon hyvin sopeutuneita ja terveitä yksilöitä. Osa joutuu etsimään uuden kodin Suomesta, jos adoptoijalla ei ole ollut valmiuksia hoitaa haastavaa eläintä.

- Koiraa ei pidä ottaa vaan sen takia, että haluaa auttaa. Eläin voi huonosti, jos uusi ympäristö ei ole sopiva, ja sopeutumisessa saattaa kestää, Pulli sanoo.

Näin voit auttaa

Jos harkitset tuontieläimen ostamista, varmista että se on tuotu maahan laillisesti ja Eviran ohjeiden mukaan.

Ota selvää eläimen välittävän yhdistyksen taustasta ja toiminnasta. Eläimiä, joiden alkuperä on epäselvä, ei kannata ostaa.

Jos epäilet laitonta tuontia, tee ilmoitus kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Eläinsuojelullisesti on parempi auttaa koiria niiden omassa kotimaassaan.

Myös Suomessa on paljon kodittomia eläimiä, jotka tarvitsevat apua. Esimerkiksi kotia tarvitsevia kissoja on runsaasti, varsinkin kesäisin.

Evira
Vanessa Valkama
vanessa.valkama@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi