Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ottaisitko sinä kyytiin liftarin? Kannattaa kiinnittää huomiota näihin seikkoihin

Liftareita ei enää paljon Suomen maanteillä näy. Selkeästi eniten peukalokyytejä kaivataan kesäisin festariviikonloppujen aikaan. Kuva: Janne Riikonen

Liftaajalle peukalokyytien hyöty on selvä. Mutta millaista liftarin kyytiin ottaminen on autoilijan kannalta?

Perjantaina starttaavan Hitchball4000-liftauskilpailun järjestäjä Matti Fouchault-Airasmaa muistuttaa, että nykypäivänä Suomessa ei juurikaan liftata rahanpuutteen vuoksi. Vuonna 2015 liftaajat janoavat seikkailua ja toivovat tapaavansa erilaisia ihmisiä matkansa varrella. Lopulta hyöty voi olla molemminpuolinen. Ihannetilanteessa kaksi toisilleen vierasta ihmistä kohtaavat ja voivat oppia toisiltaan uutta.

- Helposti kaikki liftaajat kategorisoidaan hipeiksi, jotka matkustavat muiden kustannuksella. Yleensä tämä mielikuva kaatuu heti, kun ensimmäisen liftaajan ottaa kyytiin, Fouchault-Airasmaa sanoo.

Yhden positiivisen kokemuksen myötä kynnys pysähtyä seuraavan liftarin kohdalla on pienempi. Varsinkin pitkää matkaa ajaville yllättävä juttuseura voi piristää päivää.

Fouchault-Airasmaan mieleenpainuvin liftauskokemus on jäänyt mieleen Saksasta.

- Minut otti hienoon Audiinsa puolalainen mies, joka toi Amerikasta käytettyjä urheiluautoja. Hän yritti kovasti juoda kahvia ja pysyä kofeiinin avulla hereillä, mutta lopulta kysyi, haluaisinko minä ajaa. Niinpä minä ajoin meidät molemmat perille miehen nukkuessa etupenkillä, Fouchault-Airasmaa kertoo huvittuneena.

Helposti kaikki liftaajat kategorisoidaan hipeiksi, jotka matkustavat muiden kustannuksella. Matti Fouchault-Airasmaa

Liftaajan siisteys ja matkatavaran määrä voivat ratkaista

Ennen päätöstä pysähtyä liftarin kohdalle kannattaa tietysti kiinnittää huomiota tämän siisteyteen. Maassa lojuva kaljakassi tai suupielestä roikkuva tupakka eivät välttämättä houkuttele ottamaan tienvarrella seisojaa kyytiin. Kuitenkaan suuren rinkan tai muun tavaramäärän takia ei kannata automaattisesti painaa kaasua liftarin kohdalla. Usein laukut saa tiivistettyä yllättävänkin pieneen tilaan, tarvittaessa vaikka liftaajan syliin.

Fouchault-Airasmaa kannustaa autoilijoita rohkeasti pysähtymään tien laitaan, jos joku on kyytiä vailla.

- Liftaajat ovat yleensä mukavia ja avoimia ihmisiä, joiden kanssa on hauskaa rupatella. Loppujen lopuksi kun mietitään turvallisuusseikkoja, niin toisen ihmisen vahingoittaminen olisi aika paljon helpompaa monella muulla tavalla kuin liftaten, jos joku pahoilla aikeilla liikkeellä olisi.

Oletko ikinä liftannut tai ottanut liftaria kyytiin? Kerro kokemuksistasi kommentoimalla alle.

Video: Liftaus 

Laura Pylvänäinen
laura.pylvanainen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi