Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Helsingissä kokeillaan opiskelijoiden ja vanhusten yhteisasumista - toimintaa suunnitellaan muuallakin Suomessa

Hollannissa on kokeiltu nuorten ja vanhusten yhteisasumista. Sieltä ollaan haettu mallia Helsingin kokeiluun. Kuva: Tanja Konstenius

Nuorten ja vanhusten yhteisöasumista kokeillaan ensi syksynä Helsingissä. Helsingin sosiaali- ja terveysviraston, Diakoniaopiston, Helsinki Mission ja Nuorisoasiainkeskuksen hankkeessa mallia on otettu Hollannista.

Hanke on valmisteluvaiheessa, ja yksityiskohdista keskustellaan, kertoo Nuorisoasiainkeskuksen projektipäällikkö Miki Mielonen Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.

- Suunnitelma on, että muutama lähihoitajaopiskelija muuttaa asumaan vanhusten palvelutaloon. Luultavasti he maksavat vähän vuokraa ja sitoutuvat viettämään aikaa palvelukodin asukkaiden kanssa.

Kokeiluun innostivat sekä nuorten asunnottomuus että ikäihmisten yksinäisyys.

- Pääkaupunkiseudulla on pulaa kohtuuhintaisista asunnoista. Toisaalta yksinäisyys koskettaa yhä useampaa ikäihmistä. Tavoitteemme on auttaa sekä nuoria että vanhoja, Mielonen kertoo.

Suunnitteilla on myös projekti, jossa nuori muuttaisi asumaan omaan huoneeseen vanhuksen kotiin.

- Tässä hankkeessa on erityisen tär­keää valita tarkkaan kokeiluun osallistuvat nuoret ja ikäihmiset. Vanhusten turvallisuus täytyy taata.

Erilaisia kokeiluja

Nuorten ja ikäihmisten välistä toimintaa pyritään lisäämään eri puolilla Suomea. Toiminnasta ei kuitenkaan ole kerätty kattavasti tietoja, sillä sitä järjestävät niin kunnat kuin erilaiset järjestötkin, kertoo Vanhustyön keskusliiton järjestöpäällikkö Terhi Jussila.

Rovaniemellä Jokkakallion asumispalvelukeskus tekee yhteistyötä eri asteen koulujen kanssa.

- Yhdeksäsluokkalaisia käy täällä tutustumassa työelämään. Lukion vapaaehtoistyön kurssille osallistuvat taas avustavat asukkaita ja muun muassa lukevat heille lehtiä ja ulkoilevat heidän kanssaan. Yliopisto-opiskelijat järjestävät ikäihmisille taidetyöpajoja sekä kankaanpainantaa, kertoo keskuksen hyvinvointipalvelujen johtaja Tuija Saarelainen-Stark.

- Perinteeksi ovat myös muodostuneet päiväkotilasten esiintymiset aina keväisin ja ennen joulua.

Palaute on ollut positiivista.

- Talon asukkaat kertovat nauttivansa yhteisestä toiminnasta. Yh­teys eri sukupolvien välillä koetaan tärkeäksi, Saarelainen-Stark painottaa. 29

Lähde: Sunnuntaisuomalainen

Johanna Lipsanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi