Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Borrelioosioireet alkoivat kymmenvuotiaana: Korvat soivat ja kädet puutuivat

Veera Mäntynen Kuva: Juha Tanhua

Lahtelainen Veera Mäntynen, 32, on neljän lapsen äiti ja vammaisen tyttärensä omaishoitaja. Ensimmäiset borrelioosioireensa hän sai kymmenvuotiaana.

”Muistan vieläkin sen päivän, kun korvani alkoivat soida. Kymmenvuotiaana minut tutkittiin, eikä mitään vikaa löytynyt korvista eikä muualtakaan. Korvat soivat vieläkin, koko ajan.

Elin melko tavallista perhe-elämää, kunnes aloin odottaa neljättä lastani, nuorimmaista, joka on nyt parivuotias.

Raskausaika oli todella uuvuttavaa, minulla oli paha olo ja olin mielettömän väsynyt. Sinnittelin eteenpäin ajatellen, että lapsen synnyttyä olo paranee.

Mitään palautumista ei sitten tullutkaan. Tuntui, ettei mikään auttanut väsymykseen. Lisäksi tuli lihaskipuja, jalat särkivät kuin olisi kylmiltään juossut maratonin. Päätänikin särki jatkuvasti. Monet sanoivat, että kyllä neljän lapsen äidin arki on raskasta, ei ihme että väsyttää.

Tunsin kuitenkin itseni sairaaksi ja kävin lääkärissä. Kokeilin jopa estrogeenipillereitä, joiden gynekologi ajatteli auttavan väsymykseen. Eivät auttaneet. Lopetin imetyksen ja taas ajattelin, että jospa se auttaisi.

Sain kotipalvelusta apua ja jatkoin lääkärissä käyntejä. Testejä ja näytteitä otettiin, kunnes lopulta löytyi borrelioosi. Tulokset tulivat saksalaisesta laboratoriosta. Lääkärini arvioi, että olin saanut tartunnan jo kymmenvuotiaana, jolloin korvani alkoivat soida. Bakteeri oli sitten päässyt valloilleen, kun kehoni oli kovilla raskauksien takia.

Opin, että borrelioosissa voi olla hyvin monenlaisia oireita. Monilla korvat soivat.

Sitten alkoi hoito. Olen siinä mielessä onnekas, että tuttu lääkäri perhepiiristä otti minut potilaakseen.

Viime vuoden joulukuussa aloin syödä kolmea antibioottia. Kuuri jatkui neljä kuukautta, mutta se lopetettiin, koska vointini ei parantunut. Monet syövät antibiootteja pidempäänkin, jos maksa, munuaiset ja muut elimet eivät kärsi. Seurantaa ja kontrolleja on tiheästi.

Jos antibioottipillerit eivät tehoa, monet aloittavat tehokkaammalla, suoneen tiputettavilla antibiooteilla. Se olisi tullut minulle liian kalliiksi.

Sain lisää oireita. Hienomotoriikka alkoi kärsiä, käteni olivat tunnottomat ja jäykät. Vähän aikaa sitten en juuri pystynyt kirjoittamaan kynällä.

Aloitin yrttihoidot, joita maailmalla käytetään paljon borrelioosin nujertamiseen. Hoidon tarkoitus on luonnon ”antibiooteilla” nitistää bakteeri ja samalla vahvistaa immuunipuolustusta. Olen nyt kuukauden ajan ollut yrttikuurilla ja jatkan syksyyn asti. Nautin yrttitipat neljästi päivässä.

Ruokavalio on tärkeä osa hoitoa. Syön kasviksia, marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä sekä lihaa, kalaa ja kanaa. Pannassa ovat sokeri, maitotuotteet ja viljat, paitsi kaura ja riisi. Alkoholia en myöskään käytä.

Vointini tuntuu nyt paranevan. Toivon, että joskus pääsisin sellaiseen kuntoon, että jaksaisin juosta. Terveys tuntuu kullanarvoiselta asialta.

Tähän asti olen käyttänyt hoitoihin rahaa noin 3?000 euroa, ja tiedän monia, joilta on mennyt paljon enemmän. Käyn lääkärillä Helsingissä.

Toivon, että Suomessa osattaisiin paremmin diagnosoida ja hoitaa kroonista borrelioosia. On surullista, että joillekin borrelioosiin perehtyneille yksityislääkäreille on kuukausien jonot. Ihmisten pitäisi saada hyvää hoitoa omalla terveysasemallaan.”

Sunnuntaisuomalainen

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi