Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lastentarhanopettajaliitto: Esiopetus ajetaan alas, varhaiskasvatuslaista ei enää mainintaa

Lastentarhaopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen. Kuva: Marko Puumalainen

Uusi hallitusohjelma polkee varhaiskasvatuksen tason alas kansainvälisesti. Näin uskoo Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen.

- Edellinen hallitus sai pitkään ja hartaasti valmistellun varhaiskasvatuslain osittain uudistettua. Uusi hallitus ei kirjaa laista enää mitään.

Lakia oltiin saatu jo Pakasen mukaan uudistettua hyvään suuntaan: siinä korostettiin pedagogiikkaa ja varhaiskasvatuksen laadun lisäämistä ryhmäkokoja pienentämällä.

- Nyt tämä kaikki romutetaan. Kaikki tutkimustieto pienten ryhmäkokojen hyvistä vaikutuksista lapsiin pyyhkäistään pois. Tulokset näkyvät lapsissa viimeistään 2020-luvulla.

Ässätrio antoi Pakasen mukaan virheellistä tietoa yli kolmevuotiaiden ryhmäkokojen kasvattamisesta. Kun hoitajien ja lasten suhdelukua muutetaan 1/7:stä 1/8:aan, ryhmän koko nousee kolmella eikä yhdellä, Pakanen muistuttaa.

- Ryhmissä on siis jatkossa vähintään 24 lasta. Kun osa lapsista on hoidossa osa-aikaisesti, voi ryhmän kokonaismäärä olla jopa 30.

Myös esiopetus ajetaan ohjelman myötä alas, Pakanen arvelee. Kunnille on tulossa mahdollisuus toteuttaa esiopetuksessa olevan lapsen hoito kerhotoimintana.

- Jatkossa kuka tahansa mattimeikäläinen voi viettää lasten kanssa iltapäivän, koska kerhotoimintaa ei säädellä millään lailla. Usein iltapäivän hoitoaika on pidempi kuin varsinainen esikoulu.

Kuusivuotiaista on kokopäiväisesti hoidossa yli 80 prosenttia.

Ohjelmassa on myös maininta varhaiskasvatuksen henkilöstön kelpoisuusehtojen muuttamisesta.

- Tämä on suoranaista koulutuksen alasajoa. Suuntaus voi lisätä koulutettujen varhaiskasvattajien työttömyyttä. Tarvitaanko alan korkeakoulututkintoa enää lainkaan?

Päivähoidon maksuja joko nostetaan tai luodaan uusi ylin maksuluokka. Ylin päivähoitomaksu yhdestä lapsesta on jo 283 euroa kuukaudessa.

Samalla selvitetään nollaluokan tarkoituksenmukaisuus, joka saattaa tietää maksuja myös vähävaraisille perheille.

Ohjelmassa ei ole mitään mainintaa tuntiperustaisesta laskutuksesta tai laskutuksen joustavuuden lisäämisestä perheille, toisin kuin varhaiskasvatuslakia suunnitellessa on usein mainittu.

- Tämä on todellista takapakkia. Pienten lasten perheet kärsivät nyt eniten.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen heikentää etenkin työttömien perheiden elämää ja lisää niin lasten kuin vanhempienkin pahoinvointia, Pakanen sanoo.

- Työttömyys on iso kriisi jo itsessään. Ahdistuksen keskellä pitäisi löytää työtä, opiskella ja etsiä uutta suuntaa elämälle. Jos arki on hankalaa, taas kerran kärsii lapsi.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen on laskettu tuovan säästöjä noin 20 miljoonaa vuosittain.

- Säästöt eivät pidä paikkaansa. Taloustyöryhmä laski edellisen hallituksen aikana, että subjektiivinen päivähoito-oikeus tuo yhteiskunnalle vuosittain noin seitsemän miljoonaa euroa säästöjä.

Saija Kauhanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi