Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Laulajalegenda Olavi Virran muistomerkki paljastettiin Sysmässä

Olavi Virran muistomerkillä kohtasivat kuvanveistäjä Kimmo Pyykkö, Virran pojantytär Pauliina Virta ja paljastuspuheen pitänyt kauppaneuvos Pauli Leimio. Airuina Ella Siltanen ja Teemu Töyrylä. Kuva: Mirja Hussain

Suomalaisen iskelmän ylittämätön mestari Olavi Virta sai lauantaina pysyvän muistomerkin ja nimikkopuiston synnyinkuntaansa Sysmään. Hopeinen kuu -veistoksen toteutti kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykkö ja paljasti laulajan pojantytär Pauliina Virta.

- Olavi Virran suosio on Suomessa ainoalaatuinen. Hän on suomalaisten arvojen ja tuntojen tulkki, joka esitti jokaisen laulunsa niin, että kuulija tunsi sen kohdistuvan juuri häneen, pohti kauppaneuvos Pauli Leimio paljastuspuheessaan Virran suuruutta.

Kimmo Pyykölle Virta-muistomerkki oli kiehtova, haastava ja mieluinen työ, jonka hän halusi muovata Virran kautta laajemmaksi kunnianosoitukseksi musiikille ja elämälle. Ylämaan vihreältä graniittijalustalta kohoava teräksinen teos seisoo maassa, mutta tavoittelee taivaita.

- Se on Olavi Virran elämänkaari, elämän ja musiikin rytmi, kulku ja kontrastisuus, haaveet ja todellisuus, alkaen maasta, päätyen pilviin, unelmiin ja avaruuteen, kuvaili Pyykkö.

Paljastusjuhlassa oli läsnä myös Virran musiikki: tangon Hopeinen kuu tulkitsi oopperalaulaja Matti Salminen.

Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki toivoi kunnan, yritysten ja yksityisten kansalaisten keräyksellä rahoittaman muistomerkin liittävän Virran ja Sysmän pysyvästi yhteen ja tuovan kuntaan myös Virrasta kiinnostuneita matkailijoita.

- Tämä on ollut yhteinen asiamme, meitä kaikkia yhdistävä kulttuuriteko, sanoi Kitkiöjoki.

Virta-juhla houkutteli iltapäivällä Majutveden rantapuistoon satoja ihmisiä Sysmästä ja kauempaakin.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi