Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nyt kynät teräviksi - aikuisten värityskirjat menevät kuumille kiville

Aikuiset pakenevat nyt kiirettä ja stressiä hitaaseen ja harmoniseen värittämiseen. Tästä syystä ainakin suosituimmat aikuisten värityskirjat ovat olleet välillä loppuunmyytyjä.

- Kirjat loppuvat sitä mukaa, kun niitä on tullut. Tässä vaiheessa myytävää ei ole, myymäläpäällikkö Anu Ilomaa Suomalaisesta kirjakaupasta Lahdesta toteaa.

Kirjakaupassa buumi alkoi maaliskuussa, kun aihetta oli käsitelty mediassa, muun muassa Helsingin Sanomissa. Ilomaan mukaan värityskirjoja ovat hankkineet kaikenikäiset.

- Vanhuksillekin niitä on hankittu.

Tekemällä jotain yksinkertaista kuuntelemisen aikana, voi kuulemastaan oppia parhaiten. Minna Huotilainen

Kirjat maksavat 12-15 euroa ja niissä riittää Ilomaan mukaan väritettävää pitkäksi aikaa. Sivuja on useita kymmeniä, ja yksittäiseen sivuun voi laittaa aikaansa tunteja, jopa päiviä. Pikkutarkkoja piirroksia väritetään pääsääntöisesti tusseilla tai perinteisillä puuvärikynillä.

Kirjakaupoissa ja verkkomyymälöissä on valtaosin tarjolla ulkomaalaisten tekijöiden tuotoksia, mutta kotimaistakin tarjontaa on. Esimerkiksi Anne Peltola tekee värityskirjoja aikuisille.

Anu Ilomaa kertoo, että valikoima laajenee vielä. Hän pitää kuitenkin intoa hetkellisenä. Tästä syystä hän arvelee, että suomalaistaiteilijat eivät erityisesti halua tai ennätä buumiin mukaan.

Värittämistä Ilomaa on kokeillut itsekin ja innostunut siitä. Äitinsä perässä värittämisestä ovat innostuneet hänen lapsensakin.

Väritysinnon arvellaan saaneen alkunsa Ranskasta, missä kustantaja Hachette Pratique julkaisi muutamia vuosia sitten rentoutukseen tarkoitetun värityskirjan 100 coloriages antistress. Samoihin aikoihin ilmestyi skotlantilaistaiteilija Johanna Basfordin Secret Garden. Tänä keväänä häneltä tuli markkinoille Enhanced Forest.

Hänen kirjoissaan on yksityiskohtaisia piirroksia puutarhasta ja metsästä, jotka ovat innostaneet ihmisiä yli rajojen. Hänen kirjansa ovat olleet loppuunmyytyjä muun muassa Amazon- ja Booktopia-verkkokirjakaupoissa.

Värityskirjoissa on myös rakennuksia, eläimiä, kukkia, symmetrisiä itämaisia mandaloita sekä geometrisia kuvioita. Tosi aikuisten värityskirjassa - Color my Boobs! - voi maalata naisten rintoja. Samaan sarjaan kuuluvat niin juomista kuin väkivaltaa ilmentävät värityskirjat. Happy Holidays on tietysti piirroksia lomalta. Myös julkkisista on tehty värityskirjoja, kuten huippumalli Kate Mossista ja näyttelijä Ryan Goslingista.

Ranskalaisen Le Figaro-lehden mukaan jopa muotitalo Hermès on innostunut aiheesta ja myy omaa värityskirjaansa. Äkkinäiseen väritysintoon löytyy helpotusta online-värityksestä, jonka tulokset voi lopuksi tulostaa itselleen muistoksi.

Värittämisen yhteydessä puhutaan mindfulnessista eli hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta. Tällöin rauhoitetaan mieltä, ajatuksia ja tunteita erilaisin yksinkertaisin harjoituksin. Stressinsieto- ja keskittymiskyvyn parantamiseenkin värittämisellä pyritään.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Minna Huotilainen on perehtynyt väritysilmiöön ja pitää siitä. Hän osaa kertoa, minkä takia osa meistä hurahtaa värittämiseen ja mitä hyvää se merkitsee.

- Henkisestä suorituskyvystä tehdyissä tutkimuksissa on tullut ilmi, että tekemällä jotain yksinkertaista kuuntelemisen aikana, voi kuulemastaan oppia parhaiten.

Kokouksessa tai luennolla voi siis hyvällä omalla tunnolla esimerkiksi piirtää, värittää ja virkata.

- Ihmisen kehityksellisestä historiasta ovat kadonneet siihen kuuluvat käsillä tekemiset, puhdetyöt, joita kädet kuitenkin kaipaavat. Tähän värittäminen on yksi vastaus.

Huotilainen muistuttaa, että lisäksi värit inspiroivat ihmisiä.

- Moni kokee, ettei osaa piirtää, mutta värittää kyllä. Onkin harmi, että lapsi saa kyllä opetella piirtämistä, mutta aikuiselle sitä ei hyväksytä. Harjoittelu on kuitenkin aina hyödyllistä ja kasvattavaa. Värittäminen on myös etenevää tekemistä, ja meissä ihmisissä on loppuunsaattamisen tarve.

Huotilainen rinnastaa värittämisen muun muassa kävelyyn, jonka on todettu parantavan ajattelua. Molemmissa on toistuvan rytmisen liikkeen elementtejä, jotka herättelevät mieltä.

Värittämisinnolle löytyy muitakin syitä. Jotkut lähestyvät tekemistä ornamentiikan ja matematiikan kautta, toiset itämaisuuden innoittamina. Mandala-kuviothan ilmentävät päättymättömyyttä ja symmetriaa. Huotilaisen mukaan voidaan puhua myös minimalistisen muotokielen hakemisesta.

Värittäminen on Huotilaisen mukaan vastapainoa reaktiiviselle toiminnalle, jossa muut ihmiset ja monet asiat ensisijaisesti määrittelevät yksilön tekemistä.

- Meidän ympäriltämmehän puskee koko ajan tehtäviä. Piirtäminen on sen sijaan aktiivista tekemistä, josta päätämme itse. Värittäminen merkitsee tietynlaista rauhaa, lupaa rauhoittumiseen. Sillä on sama vaikutus kuin kupillisella kahvia tai hyvällä kirjalla.

Huotilainen tietää, että näistä syistä värityskirjoja löytyy jo trendikkäiden työpaikkojen kahvi- ja taukohuoneista.

Mutta mitä hyötyä värityskirjoista on vanhuksille?

- Ajattelisin, että värittäminen vaikuttaa vireyteen ja tarkkaavaisuuteen. Moni, joka ei pysty tekemään enää käsitöitä, voi sentään värittää. Ja tekeminen on tarpeeksi yksinkertaista.

Kuvia värityskirjoista löytyy Instagramista ja Twitteristä hästägillä #coloriage ja #ArtThérapie. Samoin netissä Googlen kuvahaulla.

Mindfulness

Hyväksyvä tietoinen läsnäolo

Jon Kabat-Zinn, Mindfulness MBSR-menetelmän kehittäjä ja Massachusettsin yliopiston stressiklinikan perustaja on sanonut, että kyseessä on hetki tai tila, joka sallii ja hyväksyy kaikki tuntemukset.

Mindfullnessin myötä mielen sanotaan selkenevän, kehon rentoutuvan sekä terveyden ja hyvinvoinnin paranevan.

Mindfullnessin avulla opitaan hallitsemaan stressiä, myös tarkkaavaisuus ja itsesääntely paranevat. Harjoitukset helpottavat mahdollista ahdistusta ja parantavat keskittymiskykyä sekä kehittävät sosiaalisia taitoja.

Lähde: mindfulness-sivut.fi/kurssit
Eeva Künnap
eeva.kunnap@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X