Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Malli tuli "patamustalta porvarilta" – näin Juha Sipilä junaili sote-sovun

Puolueiden puheenjohtajia MTV:n vaalikeskustelussa 18. maaliskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Juuri julkistettu kirja Juha Sipilästä paljastaa, että keskustan puheenjohtajan tarjoama sopuratkaisu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen oli peräisin Martti Kekomäeltä.

– ”Peukutin kotona vaimoni kanssa. Olihan se ihmeellistä, että tämä napsahti tällaiseen asentoon”, Kekomäki kertoi kirjahaastattelussa. Hänen Juha Sipilälle esittelemänsä sote-malli oli jalostunut kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajien sopimukseksi, kerrotaan Risto Uimosen kirjassa Juha Sipilä – Keskustajohtajan henkilökuva.

Kekomäen mallin pohjalta yritettiin sote-ratkaisua vuoden ajan, mutta lakiesitys kaatui viime kuussa perustuslaillisiin ongelmiin.

Kekomäki on entinen Helsingin yliopiston terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon professori sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri. Kirjan mukaan hänestä oli tullut kaikessa hiljaisuudessa Sipilän tärkeä neuvonantaja ja luottomies sote-kysymyksissä keskustalaisten kansanedustajien Juha Rehulan ja Tapani Töllin lisäksi.

– Sipilän ja Kekomäen välisen luottamuksen ja työsuhteen teki erikoiseksi se, että Kekomäki oli omien sanojensa mukaan patamusta porvari, joka äänesti Kokoomusta. Jäsenkirjaa hänellä ei ollut, Uimonen kirjoittaa Minerva Kustannuksen kustantamassa kirjassa.

Kekomäen ja Sipilän yhteistyö alkoi puheenjohtajien sote-sopua edeltävänä syksynä, kun keskustan puheenjohtaja kutsui Kekomäen luennoimaan poliittiseen tilaisuuteensa.

– Minä ja Sipilä käytimme omat puheenvuoromme ja tulimme samantapaiseen lopputulokseen, että kunnilta on siirrettävä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu suuremmille elimille. Keskustalaiset puhuivat maakuntamallista, minä pidin sinnikkäästi kiinni erityisvastuualueista, ervoista, Kekomäki kertoo.

Maanantai

Seuraavalla kerralla, kun miehet keskustelivat, oli jo tosi kyseessä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja Sipilä olivat jo alustavasti tietoisia toistensa halusta sopuratkaisuun. Katainen oli pyytänyt Sipilää luokseen maanantaina, viime vuoden maaliskuun 17. päivänä.

Sipilän aavisteli, että kuulemaan Vapaavuoren työryhmän laatimaa kokoomuksen ehdotusta uudeksi sote-malliksi.

– Olin varautunut siihen, ja soitin vielä taksista matkalla Kesärantaan emeritusprofessori Martti Kekomäelle. Halusin tarkistaa, voinko antaa minkäänlaista tukea Kataisen ehdotukselle.

– Ei missään tapauksessa, Kekomäki sanoi ja lisäsi, ettei tuo malli tuo ratkaisua peruskysymykseen eli sosiaalitoimen ja perusterveydenhuollon yhdistämiseen. Se oli hänestä näennäisesitys. Kysyin vielä, mitä jos esitän uutta mallia. Kekomäki piti ajatusta hyvänä. Muistaakseni keskustelin samana iltana myös Jutta Urpilaisen kanssa. Hänkään ei tyrmännyt ajatustani, Sipilä kertoo.

Sipilä oli pyytänyt jo hieman aiemmin Kekomäeltä muistion viiden toimijan sote-mallista, koska kaipaisi neuvotteluiden tueksi jotain kättä pitempää.

– Sipilällä oli kiire, joten Kekomäki kirjoitti hänelle nopeasti parisivuisen muistion, jossa perusteli miksi-kysymysten avulla viiden toimijan mallia. Kekomäki listasi myös toimivaltuudet, joita sote-alueet hänen mielestään tarvitsisivat. Sipilä ei ollut luopunut maakuntamallista, mutta hän varautui siihen, että joutuisi vaihtamaan hevosta kesken matkan. Juuri tästä syystä hän tarvitsi tukea Kekomäeltä, Uimonen valottaa.

Tiistai

Sipilä vaihtoi hevosta jo seuraavana päivänä, tiistaina 18. maaliskuuta.

Katainen oli pyytänyt, että Sipilä tapaisi tiistaina sote-sovun merkeissä kokoomuksen kansanedustajan Petteri Orpon.

– Sipilällä oli vauhti päällä, sillä hän oli ehtinyt neuvotella tiistaiaamuna Martti Kekomäen kanssa ja vakuuttua, että hänen kannatti yrittää tarjota hallitukselle uutta ratkaisua, joka ei vastaa yhdenkään puolueen kantaa, Uimonen kertoo.

Puolen päivän aikaan Sipilä meni tapaamaan Orpoa Juha Rehulan kanssa. Rehula tiesi tapaamisesta vain ajan ja paikan. Mutta ei, kenen kanssa tapaaminen oli ja mistä aiheesta.

Sipilä oli luvannut kertoa tapaamisen tarkoituksen muutaman sadan metrin matkalla eduskunnasta ravintola Lasipalatsiin.

– Emme ehtineet puhua matkalla. Sen takia minut yllätti se ehdotus, jonka Juha Sipilä teki. Se oli yllätys myös Orpolle, koska Juha ei esittänyt mitään kotikunta–maakuntamallia tai sen muunnosta, vaan uuden ratkaisuehdotuksen. En tiedä, kuinka yllättyneeltä minä näytin siinä vaiheessa, mutta kunpa olisimme saaneet tallennettua Orpon ilmeen. Juha ehdotti että haetaan sellainen ratkaisu, jota ei voi yhdistää mihinkään puolueeseen, Rehula kertoo kirjassa.

Perjantai

Kahdeksan puolueen neuvottelijat pääsivät sosiaali- ja terveysministeri Susanna Huovisen johdolla sopuun uudesta hallintomallista perjantaina ja lauantaina käydyissä keskusteluissa.

– RKP:n puheenjohtajalle Carl Haglundille uusi, viiden sote-alueen malli oli niin kova pala, että hän uhkasi kaataa sen kehysriihessä. Haglund kantoi huolta ruotsinkielisistä palveluista ja ruotsinkielisten kuntien vaikutusmahdollisuuksista. Häntä huolestutti myös yksityisten palvelutuottajien asema uudistuksessa, kirja kertoo.

Haglund hyväksyi lopulta pitkin hampain puoluejohtajien sopimuksen, kun näki, että jäisi yksin. Uimosen mukaan Haglundia lepyteltiin kirjaamalla puoluejohtajien sopimukseen hänen toivomansa kielimaininta.

Lauantai

Lauantain aikana varmistui, että historiallinen kahdeksan puoluejohtajan ja puolueen sopimus syntyy.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti sen jälkeen yllättäen Kataiselle, ettei suostu tulemaan samaan tiedotustilaisuuteen vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa.

Uimosen mukaan Soinin vaati sunnuntaille tiedotustilaisuutta, jossa olisivat vain sopuratkaisun pääosapuolet: Keskusta, perussuomalaiset, kokoomus ja SDP.

– Soini näki myös, että tässä oli hyvä tilaisuus maksaa vanhoja kalavelkoja takaisin vihreille. Häntä olivat nimittäin jääneet kismittämään vihreiden julkiset hyökkäykset Perussuomalaisia

vastaan. Soinille oli myös jäänyt hampaankoloon se, että vihreät olivat ajaneet hallituksessa läpi vaalilain muutoksen, jolla Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirit sekä Pohjois-Savon ja

Pohjois-Karjalan vaalipiirit yhdistettiin. Ratkaisu suosi vihreitä, mutta oli huono muiden puolueiden kannalta, Uimonen kirjoittaa.

Soinin vaatimus ei muille puolueille käynyt. Niinistö tarjosi ratkaisuksi kahta peräkkäistä tiedotustilaisuutta. Sillekään ei lämmetty.

– Niinistö ilmoitti tämän jälkeen sovinnollisesti, ettei hänen tarvitse välttämättä puhua mitään yhteisessä tiedotustilaisuudessa, jos tämä auttaa sen järjestämisessä. Paikalla hänen piti kuitenkin olla. Niinistö ja Soini eivät keskustelleet suoraan keskenään asiasta, Uimonen kirjoittaa.

Lopulta ratkaisuna oli tuolileikki, jossa neljä pääsopijaa olivat keskiössä ja muut istuivat jakkaroilla hieman sivummalla. Käytäntöön päädyttiin Kataisen, Sipilän, Urpilaisen ja Soinin välisessä neuvottelussa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa hieman ennen puolta yötä.

Sunnuntai

Juha Rehula oli jo tiedostanut Kekomäen keskeisen roolin sote-sovussa.

Rehula oli aikansa kuluksi onkinut Kekomäen puhelinnumeron tietoonsa ja ilmoitti emeritusprofessorille sunnuntaiaamuna tekstiviestillä, että puheenjohtaja olivat päässeet sunnuntaina sopuun tiedotustilaisuuden yksityiskohdista.

Koko maan yllättänyt tiedotustilaisuus alkaisi muutaman tunnin kuluttua.

Kekomäen Juha Sipilälle esittelemä sote-malli oli todellakin jalostunut kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajien sopimukseksi, jonka pohjalta sote-ratkaisu yritettiin saada aikaan vuoden päivät.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi