Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tähän ansaan taloyhtiöt menevät: Urakoitsija petkuttaa halvalla hinnalla

Remonttihinnan nousun taustalla saattaa olla rahastusta. Toinen vaihtoehto on, että talon rakenteista paljastuu odottamattomia vikoja tai vuotoja, joiden korjaus nostaa hintaa. Kuva: Vesa Tapiola vtap

Taloyhtiöissä peruskorjausbudjetti voi pettää pahan kerran, jos remontin suunnittelu, johtaminen ja valvonta ovat tuuliajolla. Pahimmissa tapauksissa huolimattomuus antaa huijareille saumaa rahastukseen.

Kiinteistöliiton tiedossa on tapauksia, joissa saneerausyritys voittaa peruskorjauksesta käydyn tarjouskilpailun ylivoimaisen halvalla hinnalla. Urakan jo alettua firma tekee muka tarpeellisia lisätöitä ja laskuttaa niistä. Loppusumma on jotain aivan muuta kuin mistä sovittiin.

Yleisempää on, että kiinteistöstä paljastuu enemmän remontoitavaa kuin mitä urakkasopimukseen oli kirjattu. Silloin urakoitsija tarkistaa aiheellisesti hintaa ylöspäin, ja talousarvio joutuu lujille.

- Taloyhtiön edustajat saattavat katsoa, että urakoitsija on jonkinlainen pahis. Yleensä nämä tilanteet lähtevät kuitenkin siitä, että työ on suunniteltu puutteellisesti, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Hän muistuttaa, että yritys tekee tarjouksen sen perusteella, mitä taloyhtiö pyytää.

Epäselvyydet voidaan välttää esimerkiksi sillä, että urakointifirma tutustuu työmaahan ennen tarjouksen tekemistä. Ammattilainen pystyy sanomaan jo siinä vaiheessa, ettei työtä voida toteuttaa niin kuin tarjouspyynnössä on ajateltu.

Päijät-Hämeen kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen sanoo, että yhtiöhallitusten jäsenillä on harvoin riittävää asiantuntemusta vaativiin korjaushankkeisiin. Hän ei lähtisi säästämään remontin vaatimasta valmistelutyöstä.

- Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X