Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Joka toisella amputaatiopotilaalla on aavesärkyä

Keskushermostoon muodostuu muistijälki kivuliaasta raajasta. Kuva: Mikko Pitkänen

Aavekipua voi esiintyä minkä tahansa kehon osan, vaikka viisaudenhampaan poistamisen jälkeen.

Keskimäärin joka toisella amputaatiopotilaalla on jossain määrin aavesärkyä. Kuopion yliopistollisen sairaalan kuntoutuksen palveluyksikön johtaja, ylilääkäri Olavi Airaksinen kertoo potilaiden kuvaavan aavekivun hyvin tarkasti.

- Voi olla, että he kokevat kivun esimerkiksi tietyssä varpaassa tai sormessa. Kipu voi tuntua myös kramppeina jalassa, joka on poistettu aikaa sitten. Monet puhuvat ikään kuin kipu olisi sähköiskujen kaltaista tai se tuntuisi polttavina tai kylminä tuntemuksina.

Tutkimusten mukaan aavekipua voi ilmetä todennäköisemmin, jos amputoitava kehon osa on ollut kivulias jo ennen toimenpidettä. Iällä tai sukupuolella ei sen sijaan ole merkitystä aavesärkyyn.

- Jos edeltävästi on ollut hyvin voimakasta kipua, keskushermostoon muodostuu muistijälki kivuliaasta raajasta. Vaikka raaja poistetaan, siitä huolimatta särky jää sinne, koska muistijälki on aivoissamme.

Kun potilaat kysyvät, otanko lääkkeitä, menenkö peiliterapiaan vai psykologille, Olavi Airaksinen sanoo, että kannattaa varmaan yhdistellä vähän kaikkia. Silloin aavesäryn hoidosta saa parhaan tuloksen.

Valtaosalla jo silikonipainesukan käyttäminen tyngän päällä amputoinnin jälkeen rauhoittaa aavesärkyä niin, ettei esimerkiksi lääkehoitoa tarvita.

- Jos kipua saadaan vaimennettua lääkkeillä, kuntouttaminen, sähköhoito, psykologia ja terapia voivat auttaa. Koko palettia kannattaa käyttää ainakin vaikeimmissa tapauksissa. Pahimmillaan aavesärky on hankalimpien monimuotoisten kipuoireyhtymien yksi alalaji.

Sähköhoidolla voi Airaksisen mukaan olla tulevaisuutta aavesäryn hoidossa.

- Suoraan aivoihin kohdistuvia stimulaattoreita käytetään maailmalla. Hoidossa aivokuoren alueelle, jossa kipukeskuksen ajatellaan olevan, annetaan suoraan virtaa. Kyseessä on kuitenkin vielä kokeellinen terapia, eikä siitä ole kovin paljon tutkimustietoa.

Suomessa käytetään tällä hetkellä paikallista TENS-sähköhoitoa eli ihon kautta annettavaa hermostimulaatiohoitoa. Sen avulla yritetään hämätä aivoja, ettei sinne kulkeutuisi niin paljon kipuaistimuksia.

Akupunktio on myös yksi mahdollinen aavekivun hoitomuoto.

Savon Sanomat

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi