Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kouluvihkon sisältö järkytti: nastolalaisessa koulussa suoraa puhetta huumeista tokaluokkalaisille

Nastolan Erstan koulussa on annettu tokaluokkalaisille huumevalistusta tavalla, joka on aiheuttanut ihmetystä ja voimakkaampiakin tunnereaktioita.

- Ensireaktioni oli järkytys, kun hän näin lapseni kouluvihon. Hän oli kirjoittanut sinne sivun verran yleisimpien huumeiden nimiä. Opettaja oli myös kertonut, miten huumeita käytetään, ja puhunut ilmeisesti myös niiden vahingollisuudesta, oppilaan äiti kertoo.

Lapsen äiti oli kertonut tapauksesta työpaikallaan, eikä yksikään työkaveri muistanut kuulleensa vastaavaa, vaikka heillä on samanikäisiä lapsia.

- Mielestäni 8-vuotiaat ovat aivan liian pieniä vastaanottamaan tällaista valistusta. Itse olisin vielä halunnut suojella lastani näin yksityiskohtaisilta tiedoilta. Olemme toki puhuneet, ettei saa ottaa mitään tabletteja vierailta ihmisiltä tai maasta, ja sen tyyppisen tiedottamisen pitäisi riittää tässä iässä, äiti ihmettelee.

Erstan koulun rehtori Riitta Siltanen kertoo, että toisen luokan oppilaat käsittelivät oppitunnilla sitä, miten arvokas asia terve keho ihmiselle on. Terveyttä uhkaavia aineita nimettiin luokissa yleisellä tasolla. Pohdittiin myös sitä, miten tulee toimia, jos löytää vaikka leikkipuistosta tyhjän lääkeruiskun.

- Yhdessä luokassa oli nimetty huumausaineita, vaikka se ei kakkosluokkalaisille vielä kuulukaan. Opettaja on päätynyt kertomaan tarkemmin asiasta, koska on ollut huolissaan siitä, että yhä nuoremmille lapsille tarjotaan huumeita, Siltanen sanoo.

Siltanen jatkaa, että yksityiskohtainen huumevalistus ei kuulu kakkosluokkalaisille. Alakoulun yläluokilla käsitellään huumausaineita ja muita päihteitä tarkemmin. Mitään uhkaa tai esimerkkitilannetta tapauksen taustalla ei ole.

Perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan eka- ja tokaluokkalaisille annetaan terveystiedon opetusta osana ympäristö- ja luonnontieteiden oppiainetta. Näin edetään 7. luokalle asti, jolloin terveystietoa aletaan antaa omina oppitunteinaan.

- Ympäristö- ja luonnontieteiden tunneilla käsitellään myös sitä, millainen on turvallinen ympäristö, miten huolehditaan omasta turvallisuudesta ja terveydestä. Päihteistä ja vaarallisista tai myrkyllisistä aineista kerrotaan yleisellä tasolla, kertoo opetusneuvos Heidi Peltonen opetushallituksesta.

Peltonen jatkaa, että pienimpien oppilaiden kohdalla ei ole tarvetta yksityiskohtaiseen päihdevalistukseen.

- Päihdevalistusta on osattava antaa ikäkaudelle sopivalla tavalla. Samalla on opettajalla on oltava valmius puuttua ajankohtaisiin asioihin. Moni lapsi elää valitettavasti päihdeperheessä, ja lapsi saattaa kuulla ja nähdä huumeisiin liittyviä tilanteita. Jos lapsi kysyy opettajalta, mitä on kannabis, hänelle pitää se asiallisesti selittää, Peltonen sanoo.

Nastolan sivistystoimen johtaja Jaana Suvisilta uskoo Erstan koulun opettajan halunneen varoittaa oppilaita.

- Nastolassa on oltu parina viime vuotena huolissaan kunnan huumetilanteesta. Nuorisotoimesta tulee viestiä, että erityisesti kannabiksesta on tullut ongelma. Nuoret pitävät sitä vaarattomampana kuin alkoholia, Suvisilta kertoo.

Suvisillalla on tunne, että lasten valistus pitää aloittaa nykyään yhä aikaisemmin, koski valistus sitten päihteitä, seksuaalikasvatusta tai sosiaalista mediaa.

Stop Huumeille -järjestön toiminnanjohtaja Johan Loikas käyttäisi lasten valistamisessa leikkejä ja visuaalisia viestejä, kuten videoita ja kuvia.

- En panisi eka- tai tokaluokkalaisia lapsia kirjoittelemaan mitään. Eivät he ymmärrä, mitä tarkoittaa vaikkapa injektioruisku. Sen sijaan lapset kyllä huomaavat hämärät tyypit päiväkotien ja koulujen liepeillä ja osaavat ottaa asian puheeksi. Kannattaa osallistaa lapset ja antaa heidän kysellä itse.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi