Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tiesitkö missä saat kuvata ja julkaista?

Kuva: Janne Laakkonen

Älypuhelimien myötä myös valokuvaaminen on lisääntynyt. Puhelin ja samalla kamera on nykyisin mukana lähes kaikkialla. Myös useat sosiaalisen median julkaisualustat kuten Facebook, Instagram ja Twitter ovat lisänneet kuvausharrastusta. Kuvaaminen ei kuitenkaan ole sallittua aivan joka paikassa. Tiesitkö sinä, missä saat kuvata ja missä et?

1. Saat kuvata häiriötä aiheuttamatta julkisilla paikoilla, kuten juna-asemilla, linja-autoasemilla, lentoasemien yleisölle avoimilla alueilla, kaduilla ja puistoissa, kauppakeskusten yleisissä auloissa, sairaaloiden ja virastojen auloissa, kirjastoissa ja muissa vastaavissa yleisölle avoimissa julkisen palvelun laitoksissa.

2. Saat kuvata myös avoimissa yksityisissä liiketiloissa, eikä omistaja voi sitä kieltää. Omistajalla on kuitenkin oikeus valita asiakkaansa ja hän voi estää kuvaajaa pääsemästä sisälle. Jos kuvaaja on kuvaamassa kaupassa sisällä, omistaja tai kauppias voi pyytää kuvaajaa poistumaan.

3. Kaupoissa, baareissa ja ravintoloissa kuvaajan voi poistaa voimakeinoin ainoastaan poliisi tai vartija. Omistajan ja vartijan on kuitenkin hyvä tiedostaa, että heillä ei ole oikeutta kieltää kuvaamista tai vaatia kuvia poistettavaksi. Esimerkiksi puistoissa, juna-asemilla tai kauppakeskuksien yleisillä alueilla vartijalla ei ole oikeutta poistaa kuvaajaa, ellei kuvaaja aiheuta järjestyshäiriöitä tai vaaranna yleistä turvallisuutta.

4. Maksullisissa yleisötapahtumissa, laivoilla, museoissa, taidenäyttelyissä, urheilutapahtumissa, uimahalleissa ja liikuntahalleissa kuvaaminen tai kameroiden tuominen tilaan voidaan kieltää sisäänpääsyn ehtona.

5. Ilman lupaa ihmisiä ei saa kuvata silloin kun nämä ovat kotirauhan suojaamissa paikoissa, kuten kotonaan, aidatulla piha-alueella, vessassa tai käymälässä, pukeutumistiloissa, yleisöltä suljetuissa tiloissa esimerkiksi virastoissa ja laitoksissa tai yksityistilaisuuksissa. Näissä tilanteissa kuvaaminen ilman lupaa voi johtaa syytteeseen salakatselusta.

6. Kaikkea mitä on kuvattu, ei voi kuitenkaan julkaista. Tiedotusvälineissä päätöstä kuvan julkaisemisesta säätelee hyvä lehtimiestapa ja journalistin ohjeet. Sellaisia kuvia ei saa julkaista, joka loukkaa henkilön kunniaa tai rikkoo yksityisyydensuojaa.

Heidi Malin
heidi.malin@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi