Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tutkija: Naisen euro ON miehen euro

Sumasen mukaan naiset valitsevat miehiä useammin alan, jossa tehdään vähemmän työtunteja viikossa. Kuva: Taina Kivijärvi

Valhe, emävalhe, naisen euro on 80 senttiä, kuuluu tutkija Pauli Sumasen tiivistys suomalaisesta palkkatasa-arvokeskustelusta.

Tilastotieteilijä on turhautunut vallitsevaan asenteeseen, joka sallii uskomusten esittämisen tosiasioina, koska ”naiset tienaavat kuitenkin vähemmän”.

- Vaikka kaikki väittävät ymmärtävänsä palkkaerolaskelmat, vain ani harva ymmärtää. Olen joskus sanonut, että 999,999 promillea suomalaisista ei ymmärrä ansiotason ja palkkatason eroa.

Sumasen arviossa palkkavertailun perusvirhe tehdään jo ennen tilastojen varsinaista tulkintaa.

Esimerkiksi Tilastokeskuksen palkka-aineisto on nykymuodossaan tasa-arvoiseen palkkaerolaskentaan sopimatonta. Kuukausiansioiden vertailusta on poistettu ainoastaan tuntiperustaisesti maksetut ylityökorvaukset.

Tulokseksi ei saada säännöllisen työajan ansioita vaan jotakin ”hyvin epämääräistä”.

Sumu hälvenisi, jos miesten ja naisten säännöllisen työajan noin kymmenen prosentin vuosityötuntiero osattaisiin huomioida. Sumasen mukaan tämä tasa-arvon kannalta ratkaiseva tekijä on sivuutettu suomalaisessa palkkavertailussa täysin.

Murheenkryyni on ansio- ja palkkatason sekoittamiseen keskenään.

- Miesten ansiotaso on 20 prosenttia korkeampi kuin naisten, mutta Suomessa miehillä ja naisilla on sama palkkataso tehtyä vuosityötuntia kohden normaalissa taloustilanteessa.

Taloustilannetta kutsutaan normaaliksi, kun talouskasvu on vuositasolla 2,5 prosenttia tai enemmän. Naiset ansaitsevat vähemmän yksinkertaisesti siksi, että he tekevät vähemmän töitä.

Tilastotieteilijän perustelut todellisesta samapalkkaisuudesta eivät ole rakettitiedettä. Silti Sumasen laskelmat kohtaavat jatkuvaa tunneperäistä kieltämistä ja vähättelyä.

Käytös ihmetyttää ammattilaista, joka on perehtynyt kokonaiskuvaan aitiopaikalta yli 40 vuoden ajan.

_________________________

Korjattu Sumasen titteli, hän on riippumaton tutkija, ei Tilastokeskuksen palveluksessa. Korjaus julkaistu myös omana oikaisuna.

Lue lisää sunnuntain Etelä-Suomen Sanomista.

Tenho Kiiskinen

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi