Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pykäläviidakon kauhuesimerkki: kuntoutus viipyy turhan takia

Lahtelainen MS-potilas Mikko Virtanen tietää muitakin henkilöitä, joilla kuntoutus on lykkääntynyt. Apua tarvitsevien puheita ei aina edes oteta vakavasti. Kuva: Mirja Hussain

Yhteiskunnan turvaverkossa on kuntoutujien kohdalla ammottava aukko. Vakavasti sairastunut ei pääse lääkinnälliseen kuntoutukseen, jos hänelle ei sitä ennen myönnetä korotettua vammaistukea.

Tilanne on kuntoutettavan kannalta omituinen, sillä tukien myöntämisellä ei ole mitään tekemistä kuntoutuksen tarpeen kanssa. Jos kuntouttaminen viipyy, niin potilaan terveys heikkenee entisestään ja työkyky saattaa kadota lopullisesti.

- Olemme olleet surullisia siitä, että on odotettava toimintakyvyn alenemista tiettyyn pisteeseen ennen kuin voidaan aloittaa kuntoutus, pahoittelee pääsuunnittelija Riikka Peltonen Kelan kuntoutusryhmästä.

Lahtelaisella Mikko Virtasella havaittiin MS-tauti kuusi vuotta sitten. Ärhäkkä sairaus on vienyt hänet pyörätuoliin, mutta töissäkäynti on jatkunut näihin päiviin asti.

- Niin kauan kuin kädet ja pää toimivat, pystyn tekemään töitä.

Virtanen uskoo, että pyörätuolivaihetta olisi kyetty lykkäämään, jos kuntouttaminen olisi alkanut aikaisemmin. Tällä hetkellä hän käy Kelan kustantamassa kuntoutuksessa kerran viikossa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi