Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yli 60-vuotias työtön voi nyt saada palkkatukea koko lopputyöelämänsä ajan

Yli 60-vuotias työtön voi saada palkkatukea. Kuva: Armi Salonen

Vuodenvaihteessa voimaan tulleiden lakimuutosten ansiosta vähintään vuoden työttömänä ollut yli 60-vuotias työtön voi saada palkkatuetun työpaikan koko lopputyöuransa ajaksi. Käytännössä harkinnanvarainen tuki voidaan myöntää 24 kuukauden jaksolle, ja tukea voidaan harkinnan mukaan myöntää uudelle jaksolle. Tavoitteena on pitää ikääntyvät työntekijät nykyistä paremmin työmarkkinoilla.

Uudistus on osa palkkatukijärjestelmän laajempaa remonttia. Vuodenvaihteen jälkeen palkkatukea maksetaan esimerkiksi aina joko 30, 40 tai 50 prosenttia palkasta, kun aiemmin palkkatuki  koostui euromääräisestä perusosasta ja prosentuaalisesta lisäosasta.

Uudistuksen jälkeen tukea voi saada työntekijästä ja tuen myöntöperusteesta riippuen 6-12 kuukauden enimmäisajoille tai tietyissä tapauksissa 24 kuukauden enimmäisajoille.

Viime vuonna Suomessa oltiin keskimäärin 32?000 palkkatuetussa työsuhteessa. Kasvua on runsaat 5?000 vuoteen 2013 ja 6?000 vuoteen 2012 verrattuna, työ- ja elinkeinoministeriön tilastot kertovat.

Työvoimahallinnon mielestä kasvun varaa olisi vieläkin. Palkkatuettua työtä tarvitsevia työnhakijoita olisi enemmän kuin yrityksiä, jotka palkkatukea käyttävät, kertoo neuvotteleva virkamies Päivi Haavisto-Vuori työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Palkkatukea maksetaan työnantajalle, joka palkkaa vaikeasti työmarkkinoille sijoittuvan työntekijän.

Vaikeudet voivat johtua esimerkiksi hakijan pitkästä työttömyydestä, vammasta tai sairaudesta. Palkkatuki korvaa työnantajalle työntekijän osaamisen puutteita tai työnteossa tarvittavaa lisäohjausta.

Palkkatuella voidaan myös esimerkiksi nykytilanteessa kompensoida nuoren työntekijän puuttuvaa työkokemusta. Yhä useammin sitä maksetaan rekrytointitukena ammattiin valmistuneen nuoren ensimmäiseen työpaikkaan, Haavisto-Vuori sanoo.

–?Palkkatuki voi olla avain pysyvään työpaikkaan tai ponnahduslauta eteenpäin työmarkkinoilla.

Palkkatukea voidaan myöntää myös oppisopimuskoulutuksen ajaksi.

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi