Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Alastomaksi riisuttaminen lastenkodissa on lainvastainen - apulaisoikeusasiamies kiinnitti huomiota Lahden Stopparin toimintaan

Kuva: Leena Liukkonen

Lahden Stopparissa tehdyt henkilötarkastukset eivät ole lainmukaisia. Tarkastuksissa lapset ja nuoret riisutetaan alastomiksi.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies (AOA) Maija Sakslin totesi päätöksessään, ettei lastensuojelulain mukainen henkilöntarkastus oikeuta riisuttamaan lasta.

Lastenkoti Stopparissa olleen tytön isä teki viime syksynä tarkastuksesta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Tuolloin 16-vuotias tyttö kertoi joutuneensa riisuutumaan alasti ohjaajan edessä niin sanotussa tulotarkastuksessa. Tyttö koki tilanteen nöyryyttäväksi ja ahdistavaksi.

Lahden Stopparin yksikköjohtaja Markku Kautiainen kertoi tuolloin (ESS 29.8.2013), että päihdekatkaisuun tullessa varmistetaan henkilötarkastuksella, ettei mukana ole huumeita tai vaarallisia esineitä.

Tulotarkastuksen lisäksi samanlainen tarkastus tehdään hänen mukaansa silloin, kun talossa pidempään oleva nuori pääsee yksin ulkoilemaan.

Apulaisoikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä Lahden Stoppari kiisti riisuttaneensa kantelijan tytärtä alastomaksi.

AOA teki ennalta ilmoittamattoman tarkastuksen Lahden Stoppariin marraskuussa 2013.

Sakslin totesi päätöksessään, ettei henkilöntarkastusta koskeva säännös oikeuta lapsen riisuttamiseen, eikä siihen, että lapsi joutuu tarkastuksessa kohottamaan sukupuolielimiään. Lapsen sukuelimiä tai pakaroita ei saa edes ulkoisesti tarkastella.

Lastensuojelulaitos toimitti Sakslinille omat ohjeensa tarkastusten tekemisestä. Ohjeen mukaan lasta pyydetään riisumaan vaatteensa penkille. Vaatteet tarkastetaan yksitellen aloittaen alusvaatteista, jotta lapsi saa pukea ne heti takaisin ylleen.

Sakslin kiinnitti huomiota siihen, että riisuttaminen oli laitoksen ohjeissa. Hän teki aloitteen sen selvittämiseksi, mihin toimenpiteisiin sosiaali- ja terveysministeriö mahdollisesti ryhtyy tarkastushavaintojen johdosta.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi