Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kokoomuspoliitikko antoi Alkolle täyslaidallisen, Alko vastaa arvosteluun

Kokoomuspoliitikko Francis McCarron arvosteli viime viikon perjantaina kovin sanoin Alkon monopoliasemaa ja toimintaa. Kuva: Antti Sepponen

Kokoomuspoliitikko Francis McCarron arvosteli viime viikon perjantaina kovin sanoin Alkon monopoliasemaa ja toimintaa. Etelä-Suomen Sanomat pyysi Alkoa vastaamaan McCarronin esittämään kritiikkiin. Alko vastasi sähköpostilla.

Lahden kaupunginvaltuutettu ja kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas McCarron muisteli Uudessa Suomessa julkaistussa kirjoituksessa vuosiaan Alkon myyjänä kymmenisen vuotta sitten. Hänen mukaansa Alkon ohjeistus myyjille oli ristiriitainen: myykää enemmän, mutta älkää tuputtako. Jos myynti oli laskenut, kiitosta ei McCarronin mukaan tullut.

Alkosta kommentoidaan, että sen asiakaspalvelussa painottuvat niin vastuullisuus kuin palvelu. Myynninvalvonnan tavoitteena on, ettei yksikään alaikäinen tai selkeästi päihtynyt voi ostaa Alkosta alkoholia eikä juomia välitetä eteenpäin.

Myyjiltä edellytetään, että he tarkistavat iän kaikilta asiakkailta, jotka näyttävät alle 25-vuotiailta. Vuonna 1998 myyjät alkoivat rekisteröidä päihtymys- ja ikärajavalvonnan painamalla erityistä kontrollinappia.

McCarron arvostelee päihtymyskontrolleja kaksinaismoralismista.

"Jos kansalainen pysyi tolpillaan ja kykeni suhteellisen normaalisti vastaamaan myyjän kysymyksiin, hänelle sai myydä. Olennaista oli, että painoi kontrollinappia."

Alko kertoo valvovansa ohjeistusten noudattamista monin tavoin. Tänä vuonna Alko on muun muassa käyttänyt valeostajia saadakseen tietoa tarkistusten määrän kehityksestä ja ikärajavalvonnan onnistumisesta. Jokaiseen myymälään on tehty kaksi käyntiä.

"Päihdekontrolleista bonusta"

McCarron väittää myös, että myyjät saivat päihdekontrolleista laskennallista bonusta palkkaansa.

Alkon kaikki työntekijät kuuluvat kannustinjärjestelmään, mutta yhtiön mukaan kontrollien kokonaismäärästä ei anneta ylimääräisiä kannustimia. Myynninvalvonnalta edellytetään kuitenkin tiettyä vähimmäistasoa, ja sen toteutumista seurataan alueittain, myymälöittäin ja myyjittäin.

Toimet kirjataan myymälöiden kassajärjestelmiin. Myyjäkohtaiset rekisteröinnit käydään läpi säännöllisesti.

"Jos seurannassa havaitaan raja-arvoja alempia tuloksia myymälä- tai myyjätasolla, niihin otetaan kantaa keskitetyn ohjeistuksen avulla", Alkosta kerrotaan.

McCarron katsoo, että yksityisillä kauppiailla olisi tarve valvoa ikärajoja ja päihtymistiloja tarkemmin kuin Alkolla.

"Ei yksikään Alko ole menettänyt toimilupaansa sillä, että olisi myynyt viinaa alaikäisille tai päihtyneille. (...) Jos yksityinen ruokakauppias myy alkoholia alaikäiselle ja jää siitä kiinni, häneltä lähtevät luvat ja mitä todennäköisimmin myös elanto."

Alkosta huomautetaan, että aluehallintovirastot valvovat kaikkien vähittäismyyntiluvan haltijoiden toimintaa, myös Alkon. Lupaviranomainen voi antaa huomautuksia tai kirjallisia varoituksia, supistaa myyntiaikoja tai peruuttaa myyntiluvan, jos säädöksiä on rikottu.

Tänä vuonna Alko on saanut yhden huomautuksen alkoholin myymisestä selkeästi päihtyneelle. Yhtiö julkaisee mahdolliset huomautukset vuosittain yhteiskuntavastuuraportissaan.

Antti Mäntymaa
antti.mantymaa@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi