Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Intersukupuolisten vauvojen hoidossa kiistaa - Suomessa oltava virallisesti mies tai nainen

Suomessa syntyy joka vuosi lapsia, joiden sukupuolta ei voida yksiselitteisesti määritellä tytöksi tai pojaksi. Lääkärit ovat erimielisiä siitä, kuinka heitä pitäisi hoitaa, kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.

Vaikeimpien ja epäselvimpien potilaiden diagnosointi ja hoito on keskitetty Oulun ja Helsingin yliopistollisiin sairaaloihin.

Oulussa intersukupuolisia vauvoja ei ole enää tällä vuosituhannella leikattu, jos leikkaukseen ei ole olltu muuta kuin esteettisiä syitä.

- Lapsen terveitä sukuelimiä ei pidä leikata ennen kuin hän itse ymmärtää leikkausten mahdolliset hyödyt, haitat ja riskit, lastenkirurgi Mika Venhola Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo.

Osastonylilääkäri Seppo Taskinen Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta on eri mieltä.

- Jos lapsella on häiritsevän näköiset sukuelimet, totta kai ne korjataan. Leikkauksista on saatu potilailta hyvää palautetta, hän sanoo.

Taskinen painottaa, ettei sukupuolen määritteleminen ole epäselvissäkään tapauksissa arpapeliä. Hän ei tiedä yhtäkään potilasta, joka olisi hakeutunut aikuisiällä sukupuolenkorjausleikkaukseen siksi, että olisi saanut lapsena virheellistä hoitoa.

Myös maailmalla intersukupuolisten lasten kosmeettiset leikkaukset ovat saaneet runsaasti huomiota. Esimerkiksi Euroopan neuvosto kehotti viime vuoden lopulla jäsenmaitaan varmistamaan, ettei intersukupuolisia lapsia leikattaisi kosmeettisista syistä.

Joissakin maissa intersukupuolisuus on huomioitu henkilöllisyystodistuksissa. Muun muassa Saksassa ja Australiassa on mahdollista jättää virallinen sukupuoli määrittelemättömäksi. Suomessa kaikkien kansalaisten on oltava virallisesti miehiä tai naisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi