Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tv-pomo Milla Bruneau: Seitsemän asiaa, joista syntyy johtajuus!

Milla Bruneau ajaa Lahden kodistaan Helsinkiin lähes päivittäin, ja lukee sähköpostinsa sängyssä aamuviideltä. Lämpöä kiireiseen arkeen tuovat mies ja lapset. Kuva: Mirja Hussain

Miten naisesta tulee johtaja? Mitä se vaatii, mitä pitää uhrata? Yellow Film & TV -tuotantoyhtiön operatiivinen johtaja, Lahden kaupunginvaltuutettu (kok.) Milla Bruneau kertoo, mitkä asiat ovat tehneet hänestä johtajan.

1. Läheiset, jotka ymmärtävät lahjasi ennen sinua

Kun Milla Bruneau oli USA:ssa au pairina, hänelle saapui kirje - lukion opolta. "Tämä olisi ihan sun koulu!" kirjeessä luki saatteena. Kirjeessä viitattiin Tampereen Taiteen ja viestinnän oppilaitokseen, jossa opetettiin tv-tuottamista.

- Muut näkivät minussa potentiaalini ennen kuin itsekään ymmärsin sitä. Yhteiskoulun opo oli ihan mahtava ihminen, ja myös joidenkin kavereiden vanhemmat kannustivat hakemaan alalle. Aloitin jo Jenkeissä media-alan opinnot, jatkoin Suomeen palattuani Laajasalon opistossa ja hain sitten opiskelemaan tv-tuottajaksi Tampereelle. Se oli vasta kolmas tv-tuottamisen vuosikurssi Taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa.

- Nyt olen toteuttanut samaa oivallusta lasteni kanssa. He ovat vielä niin nuoria, etteivät voi täysin tunnistaa omia vahvuuksiaan. Kannustan ja tuen heitä, kuten minua tuettiin aikanaan.

2. Rakastava puoliso

Milla Bruneau tapasi miehensä Jeffin helsinkiläisessä baarissa 19 vuotta sitten. Nuoret rakastuivat ja elivät aluksi neljä vuotta etäsuhteessa Jeffin palattua USA:han. Tuohon aikaan ei ollut sähköposteja eikä Skypeä. Nuoret näkivät toisiaan pari kertaa vuodessa, ja kirjoittivat toisilleen kirjeitä. Alun perin Milla Bruneaun piti lähteä Jenkkeihin asumaan, mutta mies oli kaukaa viisas.

- Jeff sanoi minulle, etten tule saamaan USA:ssa sellaista uraa, jonka hän uskoi minun saavuttavan Suomessa. Maikkarille haettiin kuvaussihteeriä, ja Jeff sanoi, että hänellä on kutina, että minusta voi tulla vielä jotain. En olisi tässä ilman Jeffiä. Hän on mahdollistanut tämän kaiken ja ollut uskomattoman ihana tuki minulle, Milla Bruneau sanoo.

Bruneau lisää, että amerikkalainen positiivinen usko itseen ja läheisiin on ollut perheen kantava voima.

- Jeff on hyvin kannustava isä. Hänen asenteensa meitä kohtaan on se, että totta kai sinä pystyt siihen, pystyt mihin vaan!

Perheen eteisessä on pieni liitutaulu, jossa lukee: "Say hello when you come home!" Sekin on Jeffiä. Tervehditään, kun tullaan kotiin, huomioidaan toiset, ja joka päivä kysytään perheenjäsenten kuulumiset.

3. Kilpaurheilutausta

Bruneau harrasti nuorempana voimistelua kymmenisen vuotta, joista viisi maajoukkueessa. Voimistelu on kurinalainen laji, ja Bruneaun valmentaja oli hyvin tiukka. Tuolloin tiukkuus tuntui ankaruudelta, mutta kokemukset kasvattivat luonnetta kurinalaiseksi ja tavoitteelliseksi. Bruneau ei saanut yhtä hyviä numeroita kuin Yhtärin luokkakaverit, koska hän oli aina tulossa tai menossa treeneihin. Bruneau oli myös pitkään hyvin laiha. Voimistelu aiheutti sen, että naiselliset kumpareet ilmestyivät myöhemmin kuin ikätovereilla.

- Voimisteluajasta jäi perinnöksi urheilullisuus, jota olen siirtänyt myös lapsille. Uinti tuli voimistelun tilalle, ja talvisin laskettelemme. Mutta kilpaurheilutausta on varmasti vaikuttanut siihen, missä olen nyt. Voimistelu on laji, jossa palaute on suoraa ja osin julmaakin, se kasvattaa luonnetta.

4. Vanhempien esimerkki

Milla Bruneaun vanhemmat ovat tehneet työuransa yrittäjinä. Äiti oli kokki, isä koneasentaja.

- Sieltä tulee kova työn tekemisen moraali. Äiti ei ollut 30-vuotisen uransa aikana kertaakaan pois töistä sairauden takia. Meillä on tehty aina töitä.

5. Luonteenominaisuudet

Johtajuus on synnynnäistä, sanoo Bruneau. Häntä on aina pyydetty pomon asemaan, eri työpaikoissa.

- On osattava delegoida, luopua jostakin. On osattava johtaa. Luovalla alalla ihmisiä pitää olla valmis potkimaan perseelle, jos hommat eivät etene. En jaksa sellaista säätämistä yhtään. Haluan, että asiat menevät kerrasta jakeluun. Jos huomaan, että aika on kortilla, minusta tulee kärsimätön. Voi olla, että minua pidetään tiukkana pomona. Perusperiaatteeni on silti se, että olen oikeudenmukainen.

Ihmisen on saatava työssään onnistumisen kokemuksia, muuten häntä uhkaa burn out.

- On oltava innostunut, sillä innostus näkyy myös alaisille. Ajattelen niin, että niin kauan kun nauran ääneen, olen oikealla tiellä. Olen etuoikeutettu, kun olen saanut tehdä tällaista työtä ja saan olla päivittäin töissä huippulahjakkaiden ihmisten parissa. Joka päivä näen ja koen asioita, joista ajattelen, että "wow!"

6. Itseään fiksumpien seura

Kasin ysin oppilas Milla Bruneau kirjoitti nippanappa M:n paperit, mutta vietti lukioaikansa "itseään fiksummassa seurassa".

- Esimiehenä kannattaa noudattaa samaa periaatetta, ja palkata itseään fiksumpia työntekijöitä, jotka saavat yhdessä aikaan tulosta.

7. Ajoitus ja tuuri

Milla Bruneau myöntää, että osansa on myös silkalla onnella. Että asiat ovat menneet niin hyvin kuin ovat. Toinen tärkeä seikka on ajoitus - sen pitää osua kohdalleen.

- Jos en olisi tavannut Jeffiä juuri tuolloin kun tapasin, en välttämättä olisi nyt tässä. On hyvin pienestä kiinni, tapaako koskaan oikeita ihmisiä oikeaan aikaan.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi