Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Stubb perusteli turvelinjan muutosta: Työpaikat ja omavaraisuus

Pääministeri Stubb on peräänkuuluttanut avoimuutta keskusteluissa, jotka koskevat suuria energiahankkeita. Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Alexander Stubb perustelee hallituksen linjanmuutosta turpeen verotuksessa muun muassa omavaraisuuden parantamisella. Turpeen ja metsähakkeen kilpailukykyä kivihiileen nähden parannetaan.

Stubb kertoi eduskunnan energiakeskustelussa myös arvioista, joiden mukaan ratkaisu tuo Pohjanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin noin tuhat uutta työpaikkaa.

Stubbin mukaan päätöksellä pyritään korjaamaan tilanne, jossa kivihiili on vallannut alaa, koska sen hinta on laskenut Yhdysvaltain liuskekaasun takia. Toinen syy on taantuman aiheuttama päästöoikeuksien hinnan lasku.

Stubb perusteli hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöstä eduskunnassa lisäksi sillä, että turpeen ja metsähakkeen käyttö on kivihiilen käyttöä ilmastoystävällisempää.

Stubb antoi eduskunnalle pääministerin ilmoituksen energiapolitiikan kokonaisuudesta. Hän perusteli Fennovoiman ydinvoimalalupaa sillä, että valmistuessaan Pyhäjoen voimala vähentäisi tarvetta tuontienergiaan ja sitä kautta riippuvuutta venäläisestä energiasta.

Hallituksen enemmistön kielteistä kantaa Teollisuuden Voiman (TVO) lisäaikaan Stubb perusteli sillä, että myönteinen päätös olisi tuonut jatkuvaa epävarmuutta Suomen energiaratkaisuihin.

– TVO:n periaatepäätös on edelleen voimassa ensi kesään saakka. Sen jälkeen pöytä on puhdas myös muille operaattoreille mahdollisesti hakea periaatepäätöstä. Myös TVO on erittäin tarvetullut hakemaan uutta päätöstä aikanaan, Stubb sanoi.

Hallituksen ilmoitus turpeen ja metsähakkeen verokohtelun muuttamisesta yllätti opposition eduskunnan energiakeskustelussa.

Perussuomalaisten Jari Lindström kiitteli hallituksen tulleen heidän linjoilleen, ja keskustan Mauri Pekkarinen arveli hallituksen ottaneen opiksi keskustan arvostelusta.

Vasemmistoliiton Silvia Modig piti turvetta vain siirtymäajan vaihtoehtona, koska se ei ole päästöiltään kivihiiltä kummempaa. Vihreiden Ville Niinistö ei ottanut kantaa turpeen verokohteluun lainkaan, vaan markkinoi vihreiden mallia kotimaisen uusiutuvan energian käytöstä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi