Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Voiko "linnunpönttö" vaarantaa tieturvallisuuden? Ely-keskuksen mielestä kyllä

Kun yleisille paikoille rakennetaan tilataidetta, vastaan voi tulla yllätyksiä.

Sellaisen kohtasivat esimerkiksi Taru ja Raimo Kantonen, jotka suunnittelivat ja toteuttivat Kolopesijät-tilataideteoksen Asikkalaan valtatie 24:n ja Vehkoontien risteykseen.

Teos oli alun perin suunniteltu lähemmäksi Vääksyä, mutta viranomaisille sijainti ei kelvannut.

- Ely-keskuksen mukaan teoksen olisi saattanut sekoittaa liikennevaloihin ja se vaarantaisi liikenneturvallisuuden, kertoo Asikkalan kunnan vs. kehittämispäällikkö Suvi Liljeqvist.

Uudenmaan ely-keskus lausui asiasta teoksen luonnoksen pohjalta. Valmis teos, puihin kiinnitetyt linnunpönttömäiset rakennelmat, ei juuri liikennevaloja muistuta.

Ely-keskuksen aluevastaavan Krista Kumanto-Koonin mukaan olennaista ei ollut se, mitä teos muistuttaa, vaan se, että se olisi sijainnut kerta kaikkiaan väärässä paikassa.

- Tiealue on rajattu ainoastaan liikenteenohjauslaitteille.

Lopulta taiteilijapariskunta oli tyytyväinen uuteen sijaintipaikkaan valtatien varrella.

Kolopesijät on yksi seitsemästä tilataideteoksesta, jotka esiteltiin tiistaina Vääksyssä. Ne muodostavat Asikkalan kärrypolun. Hankkeen ovat rahoittaneet Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja Päijänne-Leader.

Kolopesijöissä yhdistyvät vanhan huvilakulttuurin ja uuden kerrostalorakentamisen piirteet. Värimaailman Taru Kantonen on keksinyt Vääksyn uuden keskustan kahvikojuista.

Päijännetalon pihaan pystytetty Seppo Hongan ja Arja-Liisa Jokiahon Heijastuksia-teos kuvastaa kunnan vesistöjä laivoineen, kanavineen ja siltoineen.

Kunnan työntekijöiden voimin suunnitellut istutusallas ja penkit sijaitsevat kunnanviraston edustalla. Niiden toivotaan lisäävän kuntalaisten yhteisöllisyyttä.

Jussi Saarijärven suunnittelemat Päijänteen Aalto -nimiset betonipenkit sijaitsevat sekä viraston edustalla että vanhassa Vääksyssä.

Saarijärvi on suunnitellut myös Kukkapuut, joista toinen tervehtii valtatie 24:n matkalaisia Padasjoen suunnasta, toinen Lahden suunnasta.

Antti Mäntymaa
antti.mantymaa@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi