Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mustia pukuja, aseita ja maastureita? Turvamies kertoo, millaista henkilösuojaus tänä päivänä on

Kuva: Taina Kivijärvi / Itä-Häme

Sanomalehti rapisi auton takapenkillä, ja Suomen ehkä kuuluisin kaljupäinen mies murahti:

- Mitä tämä merkitsee! Miksi ajamme tätä kautta?

Urho Kaleva Kekkonen se siellä kommentoi auton muuttunutta ajoreittiä. UKK:n mielestä piti ajaa aina samaa kautta ja samaan aikaan. UKK ilmoitti tylysti turvakaartille, ettei hän aio eristäytyä kansalaisista. Jos joku haluaa hänet tappaa niin se kyllä onnistuisi, koska hän ei suostu vetäytymään amerikkalaistyylisesti kauas ihmisistä.

Turvamiehet olivat nyreissään: kansalainen olisi voinut tarkistaa kellonsa ajan UKK:n ajoreitistä. Presidentin työhuoneen ikkuna Tamminiemessä vaihdettiinkin panssarilasiksi Kekkoselta salaa. Lupaa presidentiltä itseltään ei olisi herunut.

Turvamies. Henkivartija. Aaaa, Kevin Costner ja Bodyguard, sanovat naiset. Niin, Auvo Niiniketo, sanovat miehet. Henkilösuojausta työkseen tekevät eivät mielellään puhu aiheesta, ja jos puhuvat, sen jälkeen ollaankin pitkään hiljaa, kun kasvot ovat palaneet ison päivälehden reportaasikuvissa.

Etelä-Suomen Sanomat oli jo sopinut haastattelun samasta aiheesta poliisin kanssa, kun sähköpostiin tupsahti viesti:

"Hieman takapakkia turvamiehen henkilökuva -jutun suhteen. Työskentelemme matalalla profiililla ja työtehtäviemme kautta saatava julkisuutemme on riittävää", kirjoitti valtioneuvoston turvallisuusvartioston johtaja, komisario Marko Pokka juteltuaan juttuaiheesta esimiehensä kanssa.

Pokka kertoo vielä puhelimitse, että jälkipyykki yksikön sisällä oli jonkinmoinen, kun iso päivälehti teki taannoin laajan artikkelin korkean tason poliitikkojen henkilösuojauksesta.

- Siitä otettiin taas opiksi, Pokka sanoo.

Suomessa pop-tähdistä kukaan ei nauti suojelua 24/7. Kansainväliset tähdet liikkuvat yleensä omien turvamiestensä kanssa, ja tarvittaessa pyydetään suomalaisvahvistusta täkäläisistä turvallisuusalan yrityksistä. He kulkevat tähtien mukana pitsalle, hotellille ja keikkapaikalle, lenkille tai rullaluistelemaan.

Yksi tällaisia yksityisiä turvamieskeikkoja tekevä on Päijät-Hämeessä asuva nelikymppinen Mika. Hän kertoo päätyneensä alalle kavereiden houkuttelemana. Mika kertoo, että esiintyvien artistien ohella henkilösuojausta tilaavat useimmin naiset oikeuteen menneissä riitaisissa avioerotapauksissa. Myös suuryritysten johtajilla turvamiesten käyttö on yleistynyt, varsinkin silloin, jos yrityksessä on ollut isoja yt-neuvotteluja.

- Aikoinaan ensimmäisellä turvakeikalla kiersin artistien mukana kaksi kuukautta. Se oli mielenkiintoista ja hauskaa, vaikka mitään erikoisempaa työni kannalta ei tapahtunut. Tyypillistä keikkaa ei ole, vaikka voisi luulla, että kaikki keikat ovat samanlaisia. Jokaisessa toimeksiannossa on erilaiset lähtökohdat, Mika sanoo.

Maailmalla turvayhtiöt rekrytoivat entisiä sotilaita ja poliiseja. Suomessa alalle päädytään yleensä pitkän vartiointialalta hankitun kokemuksen kautta. Meillä arvostetaan huomaamatonta henkilösuojausta. Esimerkiksi itänaapurissa halutaan mieluummin miehet mustissa maastureineen -meininkiä.

Vaarallista työ ei Mikan mielestä ole. Ulkomailla tilanne on toinen: esimerkiksi Israelissa toimittajille on jouduttu palkkaamaan henkivartijoita.

- Minulla ei ole koskaan ollut tarvetta kantaa asetta mukana. Vain muutaman kerran on joutunut turvautumaan fyysisiin voimakeinoihin työkeikan aikana, Mika sanoo.

Pitkäjänteisyyttä, rauhallisuutta ja hyviä hermoja työ kyllä kysyy.

- Nykyaikana mitä vain voi tapahtua. Pitää olla nopea reagoija. Ja tietenkin maalaisjärkeä, Mika lisää.

Entäpä se Kevin Costner -keissi? Kuinka usein turvamiehet ihastuvat suojelun kohteisiin?

Kysymys naurattaa Mikaa.

- Ei sellaista kevincostner-juttua täällä Suomessa pääse käymään. Keikat on sen verran lyhyitä. Itselleni ei ole päässyt käymään niin, Mika sanoo.

Lähteet: Pekka Lähteenkorva, UKK-arkisto Orimattila. Teemu Isoaho, Jan Fredriksson: Miehet mustissa (2012). Journalisti 4.9.2014. Turvamies Mikan nimi on muutettu.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen