Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomalaisen nanotekniikan keksinnön ympärillä jättiriita - sijoittaja vaatii 140 miljoonaa euroa

Kuva: Lehtikuvan arkisto

Suomalainen sijoitusyhtiö Eficor oy vaatii yhdeltä suomalaisyhtiöltä ja kahdelta ulkomaalaisyhtiöltä reilut 140 miljoonaa euroa Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Eficor väittää, että lahtelaisfirma Amroy Europe näännytettiin ja sen nanotekniikkakeksintö siirrettiin ulkomaille hyödynnettäväksi.

Riitaoikeudenkäynnin pääkäsittely on loka-marraskuun vaihteessa.

Kiistan keskiössä on viime vuosikymmenen loppupuolella Lahden alueella tuotettu Hybtonite, nanotekniikkakeksintö, jolla saatiin jääkiekkomailoista ja suksista aiempaa keveämpiä, joustavampia ja kestävämpiä.

Oikeudenkäynnissä on kuitenkin kyse Hybtonitea sisältävästä laivamaalista sekä toimista Lahtea kotipaikkanaan pitäneessä Amroy Europe oy:ssä. Amroy asetettiin konkurssiin viime vuoden elokuussa.

Sijoittaja Pekka Peren johtama Eficor oy väittää kanteessaan BW-ryhmän yhtiöiden näännyttäneen lahtelaisyhtiön ja siirtäneen Hybtoniten käyttöoikeuden norjalaisyhtiö AMC:lle. Keksinnön tuotto ohjautuu BW-ryhmälle, ja Amroyn vähemmistöomistajat, joukossa Eficor, jäävät vaille niille kuuluvaa osuutta tuotosta.

Eficor vaatii Dennia oy:tä, BW Venturesia ja BW Group Limitedia lunastamaan sen omistamat Amroyn osakkeet hintaan 140,9 miljoonaa euroa tai toissijaisesti maksamaan Eficorille tuon summan vahingonkorvauksena.

Vastaajayhtiöt kiistävät kaikki Eficorin väitteet osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen rikkomisista sekä väitteet vallan väärinkäytöksistä. Ne tähdentävät, että valtaosan Eficorin moittimista päätöksistä teki Amroyn hallitus, eivät osakkeenomistajat BW Ventures tai Dennia.

BW Group tähdentää, ettei se omista eikä ole koskaan omistanut Amroyn osakkeita. BW Groupin mukaan taustayhtiölle ei ole mahdollista samastaa vastuuta asiassa.

Vastaajayhtiöt väittävät, että Eficor pyrkii vain rahastamaan 47 000 euron sijoituksellaan Amroyhin.

Vastaajien mukaan laivamaalia ei kehitetty Amroyssa vaan norjalaisessa AMC:ssa. Konkurssiin mennyt Amroy on arvoton eivätkä BW-yhtiöt ole muutenkaan velvollisia lunastamaan Eficorin osakkeita tai maksamaan vahingonkorvausta.

BW-ryhmän mukaan se ei ole saanut mitään taloudellista hyötyä AMC:n laivamaalista ja maalin sisältämästä Hybtonitesta. Eficorin mukaan hyöty ryhmän operoiman 130 laivan pinnoittamisesta polttoaineen kulutusta vähentävällä maalilla tuo ryhmälle aikanaan vuodessa 80-130 miljoonan euron säästön.

BW Group Ltd on yksi maailman suurimmista merikuljetusyhtiöistä.

Jari Taari
jari.taari@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi