Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lukijalta

Iiro Viinanen: Toimittajat upposivat turvelobbauksen suohon

Iiro Viinanen. Kuva: Lehtikuva

Sunnuntaisuomalaisessa 24.8. julkaistu artikkeli turvetuotannosta oli esimerkki pinnallisuudesta ja lobbauksen onnistumisesta. Artikkelissa annettiin kuva kuin mikään muu energiamuoto ei pitkän päälle ole turpeen veroinen. Olipa niin tai näin, rehellisyyden nimissä olisivat toimittajat voineet tutkailla tilannetta hieman tarkemmin suolla vieraillessaan eikä vain sokeasti uskoa kaikkea mikä kerrotaan.

Olisi saattanut käydä kuten allekirjoittaneelle osallistuttuaan hienon mittaustekniikan esittelyyn, että puhdistusprosessiin kuuluvan kentän toisesta laidasta löytyi iso ylivuotoputki. Sieltä pääsi rankkasateiden aikana turvemössöä tolkuttoman paljon suoraan alapuoliseen vesistöön. Vika korjattiin, mutta ei omaehtoisesti.

Viranomaisetkin olivat sulkeneet silmänsä hyväksyessään moisen törkeän teon vuosia aiemmin. Turhaan ei puhuta turvemafiasta!

Tai osoittivatko yhtiön edustajat toimittajille, millaista on se vesi, joka ns. eristysojista eli tuotantoalueen reunaojista sellaisenaan vesistöön kulkeutuu? Ne vedet eivät kuulemma kuulu ojat kaivaneelle turveyhtiölle.

Erikoinen tulkinta, kun ennen ojien kaivamista ei ollut tätä väylää turpeisille vesille kulkeutua järviin.

Tai kertoivatko isännät toimittajille sitä, kuinka mittavia ylivuotoja tapahtuu aivan yleisesti rankkasateiden aikana ja lumien sulaessa keväällä vieden mennessään todella suuria määriä turvetta vesitöihin. Mitään ei ole tapahtunut kun kukaan ei ole ollut näkemässä saati edes yrittänyt mennä sateilla katsomaan onko kaikki ok. Viranomaisia se vähiten kiinnostaa.

Tuskinpa sitäkään kerrottiin, kuinka konsulttiyhtiön monivuotisia mittaustuloksia käytettiin todistusaineistona kuivatusveden puhtaudesta vaikka mittauksen oli vuosittain tehty tammikuussa jolloin tuotanto ei ole käynnissä eikä vedet muutenkaan virtaile.

Olisi kuvitellut, että toimittajat olisivat vaivautuneet kysymään tuotantoalueen alapuolisen järven mökkiläisiltä kokemuksia puhtaaksi väitetystä turvetuotannosta.

Artikkeli lehdessä olisi taatusti saanut toisenlaisen luonteen. Ja esimerkkejä laiminlyönneistä kuvamateriaaleineen kyllä riittää, kunhan vaan joku suostuisi julkaisemaan.

Turvetuotannon tärkeyttä kansantaloudelle perusteena pitäen ollaan pilaamassa kansallisomaisuuttamme merkittävästi. Olisi luullut, että olisi riittänyt kun tämä sukupolvi jättää perinnöksi suuren valtion velkataakan. Ei siihen lisänä olisi tarvittu pilattuja järviämme.

Eivätkö päättäjät tunne pistoa sydämessään toimiessaan näin vastuuttomasti ja yksipuoliseen informaatioon luottaen ja samoin virkakoneisto salliessaan kaiken tapahtuvan aivan silmiensä alla. Tämä on äänestäjien syytä muistaa ensi vaaleissa.

Iiro Viinanen

ministeri

Lahti

Mielipidekirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 27.8.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi