Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutta tietoa eri siirtolaisryhmien rikollisuudesta - "Erityisesti afrikkalaisten niputtaminen ongelmallista"

Kuva: Anssi Hietamaa

Eri maahanmuuttajaryhmät eroavat toisistaan ja kantaväestöstä selvästi rikostasojen suhteen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan heikko tulotaso lisää rikosriskiä. Myös niissä maahanmuuttajaryhmissä, joissa on nuori ikärakenne ja miehiin painottuva sukupuolirakenne, tapahtuu muita enemmän rikoksia.

Ikään tai sukupuoleen ei voi vaikuttaa; sen vuoksi pitäisi purkaa maahanmuuttajien työllistymisen esteitä, ehdottavat Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijat.

Esimerkiksi pahoinpitelyissä Lähi-idästä ja Afrikasta kotoisin olevien ihmisten rikollisuusaste kantaväestöön nähden on viisin-kuusinkertainen. Ryöstöissä nousevat myös Ruotsissa syntyneet suomenkieliset ja varkauksissa edellisten lisäksi virolaiset ja venäläiset.

Missään tutkimuksen siirtolaisryhmistä rikoksesta syytettyjen määrä ei kuitenkaan noussut yli kymmenen prosentin. Eivätkä samasta maanosasta tulevatkaan ole yhtenäinen joukko. Tutkija Martti Lehti huomauttaa, että erityisesti afrikkalaisten niputtaminen on ongelmallista.

- Tutkimuksessamme maahanmuuttajia tarkasteltiin suuralueittain. Useista Afrikan maista tulleilla on alhainen rikollisuuden taso. Muutama suurehko siirtolaisryhmä nostaa kuitenkin koko Afrikasta kotoisin olevien ryhmän rikollisuustason tutkimustuloksissa korkeaksi.

Maahanmuuttajien rikollisuuden tutkimuksen pelätään leimaavan väestöryhmiä, mutta tutkijat tähdentävät, erot rikollisuudessa kertovat myös todellisista ongelmista, joiden syihin pitää päästä puuttumaan.

Lue lisää maanantain lehdestä.

Elina Tanhua
elina.tanhua@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi